-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » » » Amber Nedir ve Faydaları Hakkında Geniş Bilgi

ads
ads

Amber Nedir?


Naturel   ve     istediğiniz herhangi bir esans  koku  istekleriniz için bana  ulaşabilirsiniz.  ibo.firat@gmail.com 

Not:  Oud  Hindi  1.  kalite.  ortalama  30  -  40  senelik   ağaçtan elde edilmiştir.   Gül  yağı  1.  kalite..   Misk     % 100  saf  kara misk ceylan miski deer musk,  Beyaz misk vardır ancak  hakikisi  diye bir  şey yoktur.  Yani   hakiki  olarak yok.  Sentetiktir.  Gerçek misk  simsiyah olur..  Örnek resim  aşağıda..  Lavanta 

yağı  hakiki  kara kazan damıtma..  Zambak,   Paçuli - Tefarik,  Sandal,  Yasemin,  kadife  çiçeği,  Vetiver, vs vs.....     Tüm   isteikleriniz  için  tedarik ederiz.. 

Amber, genel olarak anlamı  eşsiz koku anlamına gelir. Dünyanın en iyi kokusu olarak bilinir. Ancak Misk kokusundan sonra en üstün koku amber kokusudur. Ancak benim naçizane düşünceme göre en iyi koku amberdir. Amber ve Misk bunlar aslında ayrılmak ikilidir. Birbirinin en iyi dostu ve en iyi karışımı ile ortaya çıkan Misk-i Amber de denilmektedir. Misk hafif ancak Amber ne kadar keskin, yoğun olsa bile hiç rahatsız etmez, koku nasıl tarif edilir? Bu oldukça zordur ancak genel olarak amberin nasıl koktuğunu tarif edelim:


Amber  Nedir ve Faydaları Hakkında Geniş Bilgi


İlk kokladığınızda hayvanımsı bir koku gelir burnunuza sonrasında tatlı aromalı vanilyayı hatırlatan bir koku hissedersiniz zamanla koku açılır ve daha tatlı olur ve kadifemsi koku ulaşır burnunuza hayran kalır tekrar tekrar koklarsınız. Gül yağı yani hakiki gül yağını ilk kokladığınızda oldukça uçucu ve yayılma etkisi ile ilk başta yakıcı sabunumsu gül kokusu alırsınız ancak daha önce  gül yağı koklamamış kişi o kokunun gül yağı olduğunu anlamaz.  


güller


Normal dalından kokladığınız gibi koku değildir tamamen gülün özüdür ve gül yağında da kadifemsi koku vardır. İlk koklama da ki yakıcılık hemen gider ve insanı mest eden gül yağı kokusu duyarsınız. Dersiniz dünyanın en güzel kokusu evet gül yağı da çok güzel bir kokudur. Ancak amber daha üst seviyede kokudur. Kalıcı, tatlı, kadifemsi manevi bir kokusu vardır. Gerçek amberden bahsediyorum. Sentetikler az biraz benzetilmiş olur. Gelelim amber nedir nasıl meydana gelir? Birkaç yolla üretilir. Saf olan Balina salgısından üretilir ileride açıklanacak. Sentetik olarak üretilme şekli ve bitkisel karışımlardan amber kokusu elde edilmektedir. 


Amber balina kusmuğundan misk geyik testisinden elde edilir..

Misk nedir? nasıl elde edilir faydaları nelerdir. Bu bağlantıdan "Misk" sayfamıza giderek detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Amber parfüm sanayinde oldukça kullanılan neredeyse birçok parfümün dip notası olarak kullanılan çok değerli bir kokudur. Bu yüzden amber kokusuna rağbet uzun yıllardan beri vardır ve özellikle gümüzde amber kokusu birçok kişi tarafından en beğenilen kokudur. Özellikle Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Misk ve Amber gibi kokuları kullandığına dair Hadis-i Şerif vardır. Bunun yanında amberin şifaları da vardır ki zaman zaman sağlık alanın da da kullanılmıştır. 

Amber, baline kusmuğu, salgısı yani ispermeçet balinasının sindirim yolu ile  meydana gelen bir salgıdan ibarettir. Ve bu salgıyı belli bir zaman sonra midesinden attığı için balina kusmuğu denilmektedir. Kusmuk sözü her ne kadar itici gelse de amber kokusunu koklayan kişilere itici gelmez. İspermeçet balinası genel olarak mürekkep balığını çok sever ve ondan fazlaca yediği içindir ki, anlaşıldığına göre, adı geçen balinanın gagası vakit vakit balinanın sindirim kanalının duvarına saplanarak bir tahrişe yol açmakta  olduğu söylenmekte, bu durumun neticesinde  amber meydana gelmektedir.

Amber balığı, sindiremediği bu salgıyı dışarı çıkarır ve ilk başlarda rengi koyu kahverengi, sarımtırak gibi değişik renklerde olarak meydana çıkar hava ve güneş ile etkileşime girerek rengi giderek açılır ve su yüzeyinde topaklar halinde  yüzer vaziyette bulunurlar aynı zamanda okyanus sahillerinde kumsallarda da bulanlar çok vardır. Amber'i bilmeyen kişi onu  hafif bir taş ve güzel kokulu bir taş zannedebilir. Zaten bir zamanlar böyle bir durum olmuş bir kişi güzel bir taş bulduğunu zannederek eve götürür sonra anlaşılır ki amber ve o kişi servet sahibi olur. Oldukça pahalıdır. Amber balığının neslinin tükenme tehlikesi olduğundan  avlanması yasak olduğundan sadece deniz kıyılarından ve su üstünden toplanarak elde edilir. 

Amber kokusu ile büyüleyici etkiye sahiptir. Amber doğal halinden alınıp işlenir ve esans haline getirilir ve genel olarak rengi koyu siyah, kırmızıya yakın renkte  olur. Gri amber, kül rengi olanları da olduğu söylenir. Tabi bu kalite kalite değişmektedir. Genel olarak siyaha en yakın amberler mevcuttur. Kıvamlı, yoğun, yapışkan, yağımsı bir görünümü vardır işlenmiş hali. Ucuza  bulmanız ve saf olanını bulmanız zor olur. Günümüzde  artık ya yarı sentetik ya da tam sentetik olarak  üretilirken diğer yöntemi ile  birçok  bitkinin karışımı ile amber kokusu elde edilmektedir. Fakat hiçbiri  gerçek amber kokusunun tadını vermez. Bazı sentetik ve pahalı amberler ise amber kokusuna çok yakın olmakla birlikte tam notasını barındırmaz. 

Amber Kokusunun Faydaları Nelerdir?

Amber, genel olarak kehribarla da karıştırılmaktadır. Kehribar yıllar sonra oluşan ağaç reçinesi fosili olup çam kokusu yaymakta ancak esans olarak kullanılmaz. Genel olarak kolye ve tespih yapımında kullanılır. Damla tespihleri ile kehribar bilinir ve sarı renktedir. Bu sebeple de Kehribara sarı amber de diyenler vardır.

Amber kokusunun faydaları hakkında çokça araştırma  yapılmamış olması nedeni ile kısıtlı olarak bazı faydaları aşağıda yazıldı.


Koku reseptörleri vasıtasıyla hissedilen amber kokusu, beyindeki hipofiz bezine tesir etmektedir.  Bazı farklı hormonların salınışı aynı zamanda dengesi üzerinde değişikliklere neden  olur Deney hayvanları üzerinde çalışmalar  gerçekleştirilmiş ve  amberin kanın pıhtılaşmasını engelleyici yönde tesirleri olduğu gözlenmiştir. Bir başka  çalışmada, deney hayvanlarının değişik organlarından alınan düz kaslar -özellikle rahim düz kasları- üzerinde amberin kas gevşetici tesiri olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma neticeleri, amberin bazı hastalıkların tedavisine vesile olabileceği ümidini artırmaktadır.

Amber hakkında  aslında daha çok fazla bilgi vermek isterdik ancak daha fazla  yazıyı  bu konuda uzatarak sizleri sıkmak istemedik. Fakat biraz daha hakkında bilgiler yazacağız. Dileyen okuyabilir.

Amber  ismini çok yerde duyarsınız. özellikle son zamanların en popüler markaların parfümlerde kullandığı en iyi notadır. Ve  amber notasını değişik baharatlar ile harmanlayarak ortaya çok güzel parfümler çıkmaktadır. Eğer sizlerinde parfüm merakı var ise  amber, gül vb. gibi esans yağlarını  kullanarak isteyenlere  kendinize özel notaları harmanlamanız için taktikler verebilirim. Yorum bölümünden dileklerinizi belirtiniz. Ayrıca  deneme amaçlı  yapmak için setetik amber, misk, gül veya benzeri esanslar  baharatlar ile çok güzel parfüm elde etmeniz mümkün oldukça  uygun fiyata elde edebilirsiniz. Bununla birlikte hakiki kokuları parfüm yapmaya kalkarsanız içine kimyasal maddeler ve alkol konulacağı için saf olmasının bir anlamı kalmaz zaten. Bu sebeple ben parfüm yapmak yerine hakiki olanları saf olarak kullanırım ve zaten bir damlası on fısa bedel oluyor. Bir 3 gr şişe kullanıma göre bir sene gider her gün sürerseniz. Ojinal esansları (Gül, Misk, Amber, Oud) bunlar oldukça pahalı dünyanın en pahalı esansı yani yağı oud kokusudur. Ne kadar toprak altında kalırsa o kadar değerli olur ancak ülkemizde ki oud esansları hakiki saf olanları birinci kalite olarak geçenler ise ortalam 1 gr 500 TL civarı 1 Ekim 2018 yılı itibarı ile ve her  geçen gün bu fiyat yükseliyor. Birde genelde kralların kullandığı  oud kokuları vardır bunlar çok pahalı ortalama gramı 10 bin $ gibi  fiyatlardan başlayarak zirveye kadar ağacın yaşına ve esansın  yağına kalitesine göre değişir.  Eğer 150 senelik bir ağaç ise  (bulmak çok zor ) çok büyük paralara denk gelir oud esansı. Genel olarak ülkemizde sınırlı sayıda yerlerde  satılan  hakiki ancak bazıları çok genç ağaçlardan elde edilirken bazıları ise ortalama  en az  1 ile  10 senelik ağaçlardan elde edilir. Udu- Hindi en kaliteli olanıdır. Ve kalitesinin ötesinde çok şifa vesilesidir. 

Ud-i hindinin kokusu; nezleyi giderir, yağı sırt ağrısına fayda verir, îç uzuvları takviye eder, vücuttaki gazı çıkarır, zâtülcenb hastalığına faydalıdır.


“İbn Sina, Ûd-i hindî'nin bademciklerin tedavisinde ilaç oİarak kullanıldığını zikrediyor.”

Misk:    https://www.ibrahimfirat.net/2018/01/misk-nedir-ve-faydalari-hakkinda.html

Amber:  https://www.ibrahimfirat.net/2018/10/amber-nedir-ve-faydalari-hakkinda-genis-bilgi.html 

Öd  -  Oud :  https://www.ibrahimfirat.net/2017/01/ud-oud-esans.html

Örnek olarak Peygamber  Efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuşlardır:

"Şu Udi Hindi'yi kullanın. Çünkü onda yedi türlü şifa vardır." Buhârî, Tib 10, 21, 23, 26; Ebu Dâvud, Tıb 13, 3877; İbn Mâce, Tıb 13, 3462; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/355, 356.

Oud (ud) kokusu keskin, bazen tatlı odunsu olurken, bazen ise sert ve toprak kokusu birlikte ağaç kokusu gelir burnunuza. Ayrıca genelinde  köy kokusunuda alırsınız.  Dünyanın en ağır en sert kokusu ancak hiçbir şekilde insanı rahatsız etmez. Ancak bir kaç damladan fazla sürmeniz önerilmez çok yayılan ve saf hali ile  ilk koklayana  tuhaf gelebilir fakat sonrasında bağımlılık yapacak derecede kokuya aşık olursunuz. Bir çok kişide bizzat denedim. Başı ağrıyan kişi tek nefes çektiğinde anında 3 - 5 saniye içinde ağrıyı tamamen geçirdiğini gördüm. Hatta tekrar tekrar sordum hakikaten geçti mi? diye evet cevabını aldım. Ve bu şekilde kimin  başı ağrıyorsa koklatıyorum ve anında geçiyor çok kişide denenmiştir. Fakat bazı baş ağrılar vardır ki onlar geçmeyebiliyor. Yani kronik baş ağrıları veya sinüzit gibi olanlara etki etmeme durumu var fakat  ağrıyı dağıtıyor ve nefesi de açıyor. Faydaları oldukça fazla kendim şifa vesilesi olarak kullanıyorum. Eğer sizde şifa olsun diye isterseniz  sadece  1 gr hakiki olanından bulup alırsanız koklarsanız sadece  torunlarınıza kadar kalır sürülmezse hatta bekledikçe daha güzel oluyor daha kaliteli oluyor ve asla bozulmaz. Eğer ihtiyacı olanlar var ise bulamayanlara  tedarik etmeye  çalışırız.  Ud (oud) esansı hakikisi özellikle udu hindi (Hint udu) Öd Ağacından elde edilen esans. Çok zor elde edilir ve nesli tükenmekte olan ağaçlardandır. Bu sebeple de  ve   yağının çıkarılmasının çok zahmetli olması vb. nedenlerden dolayı pahalıdır. Olurda hakiki oud diye 50 - 100 TL gibi ucuz  fiyatlara bu esansı alırsanız orjinal değildir yada yarı naturel bir esanstır ve hiçbir anlamı da kalmaz, içinde kimyasal bulunacağından doğallığı bozulabilir. İkinci olarakta uygun fiyata bulduğunuz oud kokuları kalitesiz ve en genç ağaçlardan elde edilmiş olanı olabilir ama faydası da yok diyemeyiz. En iyisi kafanızın rahat olması için iyisini tercih ediniz. Konumuzu  fazla uzattık kusurumuza bakmayın. Amber'den çokça bahsetmek gerekti ancak araya diğer kokularda girdi. 


amber esans


Amber konumuz nereden nereye geldi.  Neyse amber esansına gelelim. Sentetik olanları  yoğunlukta olup saf olanı bulmak oldukça zor. Hakiki çiçeklerin karışımı olarak olarak bitkisel olanları var ama ne yazık ki hayvansal amberin yerini tutmaz. Hakiki amber  pahalıdır ancak oud esansı kadar yüksek fiyatlara tekabül etmez. Uygun fiyatlara bulabilirsiniz. 

Amber birçok şiir ve şarkılarda da geçmektedir. Özellikle Misk-i Amber olarak geçer zaten amber de Misk kokusuna çok benzer fakat daha tatlı kadifemsi ve sıcak kokudur. Soğuk kış günlerinde sizi ısıtır. Misk ise amberin kadim dostu ikisi dünyada ki en iyi karışım. Kişinin isteğine göre karışım olur dilerse amberi çok olarak, dilerse  miski çok olarak karıştırabilir. Benim önerim misk ile amberi karıştıracaksanız eğer Amberin daha çok olması gerekir örnek olarak  2 gr amber içine 1 gr misk yeterli olacaktır ve daha güzel olacaktır. Her ne kadar Amber de de hayvansal kokuya rastlasanız bile Misk kadar hayvansal koku yoğun değildir. Misk ve Amber bunların manevi kokusu gayet etkileyicidir. İlk koklama anında tuhaf hissedersiniz beki beyninize kazınan koku bir kaç koklamadan sonra sizi kendinize bağlar burnunuza rüzgarla birlikte sıcak tatlı kokunun ara ara geldiğini hissedersiniz. ne güzel demiş "Yunus Emre"

Yunus Emre de cennet ehlini şu şekilde vasıflandırır:

“Aydan arıdır yüzleri,


Misk-u anberdir sözleri”

Ayrıca:


Hz. Aişe (ra) annemiz, Efendimiz’in (S.A.V) misk ve amber gibi renksiz kokular süründüğünü bildirmiştir. Amber, Efendimiz’in (S.A.V) de kullandığı güzel bir koku olması sebebiyle müslümanlar tarafından sevilen ve kullanılan bir koku olmuştur. 

Neredeyse parfümlerin birçoğu esansiyel yağlardan yani halk arasında hacı yağı derler ya işte o esanslar inceltilerek, kimyasal maddelerin karışımı ile elde edilir. Hacı yağı denmesinin sebebini bilemiyorum. Bu nedenle amber ve misk gibi dünyanın en iyi kokusunun özüne hacı yağı diyen kokudan anlamaz. Hacı yağını şöyle tanımlayabiliriz. Çok ağır insanı rahatsız edecek derecede ağır şekilde olanlar diye sınıflandırabiliriz. Yani tek yönlü koku ucuz kalitesiz olan esanslar hacı yağı sınıfına girer belki. Mesela gül yağı da çok güzel bir kokudur o kadar güzel ki ben misk, amber, gül yağı ve oud kokusu arasında ayrım yapmam tıpkı 4 çocuğunuz var ama hepsini ayrı seversiniz onun gibi.  Gülün özü olan yağ çok zahmetli uğraşlar ile çıkarılır rivayete göre  4 ton gülden bir kilo yağ çıkar. kokusu çok yoğun ve yayılan bir damlası cildinize sürüldüğünde tüm evi veya etrafı gül kokutan ama bildiğiniz dalındaki gibi gül gibi net olarak kokmaz. ilk olarak acımsı devamında gül notası, derin nefeste kadifemsi tatlı koku ile biraz da sabunumsu bir koku ile çok harika bir özdür. Cildinize ilk kez sürüyorsanız ve narin ise cildiniz hafif karınca ısırması gibi sızlama olur bir kaç dakika, dakikalar içinde kana karışır ve yazın terlediğinizde ise gül kokusu olarak ter çıktığı söylenir. 

Amber bir damla sürmeniz yeterli, amber de yakıcı olabilir hemen geçer yoğun ancak çok uçucu olmasa da ciltte dahi çok kalıcı 2 gün kalır yıkasanız bile. tatlı aromayı hissedersiniz vanilya gibi sanki. Ama amber anlatılmaz ve zaten tam olarak da anlatamadım.  

Sonuç olarak amber kokusunu koklamanız gerekmektedir. Şuan elimde çok az bir amber var ilerleyen zamanlarda temin edeceğim isteyenler olursa koklamaları için hediye olarak bir damla şişe içinde, koklayıp anlamanız için göndermeye  çalışırım. Zaten bir damla yeterde artar bile koklamak için. Özel karışımlarda var ancak çok büyük bütçeye tekabül ettiği için damlası dahi çok değerli. Amber de öyle ancak kıvamlı olduğu için bir damla etkilemez beni. 

Ben biraz manevi olarak da bakıyorum kokuya Mekke özellikle Medine'ye gittiyseniz  Peygamber  Efendimiz (s.a.v) ziyaret ettiğiniz zaman burnunuza öyle bir koku gelir ki O koku Efendimiz'in eşşiz kokusu hiçbir şeyde bulamazsınız fakat sadece benzetilir. Genel olarak  gül kokusuna evet bende benettim İlk önce gül kokusu gelir burnunuza ardından misk öyle bir misk ki cennet miski ve arından tatlı ve sıcak rüzgarla sıcacık amberimsi, kadifemsi koku ile kendinizden geçersiniz... Anlatılmaz, anlatılamaz benzetebiliriz sadece. Yaşanır bu. 

Dursun Ali Erzincanlı Şiirinden bir alıntı. 


Ey taptaze gül, kâkülü amber, saçı reyhan!
Câziben ne yaman!

Ve buna benzer çok sözler, şiirler, yazılar yazılmıştır. Fakat ben amber hakkında çok detaylı bilgi bulamadım bu bilgiler benim deneyimlerim ve uzun bir araştırma sonucu gerçekleşmiştir. Kusuruma bakmayın imla kurallarında hatalarım çok olmuştur ki, ayrıca konudan konuya atlama gibi durumlarda var, bazı makalelerimde bu şekilde zıplamalar oluyor. Kusurumuz affola. Sağlıcakla kalın. 


Not:  Gerçek amber bulmak  çok zor olduğu için    sonunda  gerçek amber ve testlerden geçmiş amber  yağı elde edildi. Kokusu ile ilgili   makale  yazılacaktır.. 

Google aramaları:

amber nedir faydaları

amber nedir özellikleri

amber kokusu fiyatı

amber kokusu etkisi

amber balığı

miski amber çiçeği

geyik miski nedir


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.