-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Metraj Nedir Ve Nasıl Yapılır ?

ads
ads
İnşaat sektörü ve diğer pek çok sektörde kullanılan metraj kelime manası olarak ölçümden yani metreden gelmektedir. Metraj daha açık tanımla yapılması planlanan projelerde kullanılacak kaynak miktarını hesaplamak için yapılan tüm işlemlere verilen addır. Örneği inşaat projelerinden verecek olursak; projenin uygulama aşamasına geçilmeden önce inşaatta kullanılacak bütün malzemelerin metrajının yapılması, proje için tedarik edilecek malzemelerin ne kadar olduğunun hesaplanması anlamına gelir. Metraj hesabı farklı metotlar aracılığıyla yapılmaktadır.

Metraj Nedir Ve Nasıl Yapılır ?


 Metraj Nasıl Yapılır?

            Bir projenin metraj işleminin yapılabilmesi için ilk olarak metraj nedir sorusunun bilinmesi gerekir. Metraj hakkında bilgi sahibi olan kişi daha sonra plan proje okumayı öğrenmelidir. Her ne kadar metraj hesabı dört işleme dayanan basit hesaplamalar gibi dursa da proje okumayı bilmeyen biri için içinden çıkılamaz zorlukta olabilir. Hesaplama işlemi yapılmadan önce mutlaka proje incelenmeli bilen biri tarafından okumalıdır.

            Metraj kalemlerini dikkate alarak gerekli ölçüm işleri yapıldıktan sonra metraj nasıl yapılır konusuna geçilebilir. Metraj işleminde uzunluk ve ağırlık ölçülerine göre gerekli bütün değerlerin ölçümleri yapılmalı, sonrasında hesaplama işlemine başlanmalıdır. Hesaplama işlemi daha çok masraf ve giderlerin belirlenmesi için yapıldığından özenli ve dikkatli davranılmalıdır. Bir inşaatın temel kazısının metrajı yapılacağı zaman ilk olarak temele ait kesitlerin bulunduğu mimari proje incelenir. İncelenen kesitler derinlik x en x boy çarpımı sonucunda m3 değerinde hesaplanır. Daha sonra keşif adı verilen toplam değer hesabı yapılır. Keşif; ihaleden önce yapılması düşünülen işin bitirilebilmesi için, metrajı yapılan işin miktar ve tutarının yıl içi fiyat listesine göre hazırlanan toplamıdır. Bütün kesitler için harcanacak miktarın tespiti için kullanılacak malzeme miktarı toplanır. İstenildiği takdirde kullanılacak malzeme miktarın finansal tutarı hesaplanır.

 Metraj Kalemleri

            Sıfırdan yapılacak olan bir kaba inşaat için yapılan işleri şu şekilde listelenir; kazı işleri, blokaj, toprak taşıma, beton işleri, kalıplar, büz döşeme, denizlik, mozaik, betonarme demiri, yalıtım işleri, iskeleler, iksalar, sıva ve boya işleri, çatı örtüleri, bordür, kaplamalar, badana, moloz taş duvar, yarım tuğla duvar, kesme taş duvar, kalın tuğla duvar, ahşap doğrama, cam ve demir işleridir. Metraj işlemleri bu kalemler içinde yapılmaktadır.


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.