-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » » Ayna Hastalığı (Dismorfofobi) Nedir?

ads
ads

Ayna Hastalığı Nedir

Dismorfofobi, halk arasında ayna hastalığı olarak adlandırılır. Kişinin bazı kusurlarını kendince çok büyütmesi aslında göze batmayan ufak tefek farklılıkların kafaya takılmasına denir. Bu hastalık psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu durumdan dolayı ayna hastalığı olan kişiler en ufak bir kusuru büyüterek kendine takıntı yapar ve bu kusuru ile uğraşarak zamanını harcar. Sürekli aklı o kusurda olduğundan takıntılı bir durum söz konusu olur. 

Genel olarak bu insanlar hekimlere başvurarak bu tür kusurların giderilmesi için yardım isterler. Doktorlar yüzeysel olarak göze batmayan bu kusurların psikolojik olarak kişinin kafaya taktığını anlar ve estetik müdahale yerine psikolojik tedavi yöntemlerini uygular. 

Bu kişiler doktorların uyarılarını dikkate almayarak, kusurlu olduklarını ve bunun için tüm maddi imkanlarını seferber ederek estetik operasyon yaptırmak isterler. Çünkü bu tip rahatsızlığı olan kişiler psikolojik hastalığı olduğunu kabul etmezler. 



Ayna Hastalığı Neden Meydana Gelir?

Genel bakımdan, fazla kendini güzel bulmayan, çevresi fazla olmayan  veya içine kapanık kişilerde aynı zamanda aşırı kilolu olan kişilerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Güzel olan ünlülerin sık sık televizyonlarda boy göstermelerinin neticesinde yukarıda saydığımız kişilerde bunlara karşı bir özenti oluşur.  Ve bu sebeplerden dolayı hastalık belirtileri meydana gelir. 

Dismorfofobi Rahatsızlığının Tedavisi

Ayna hastalığının tedavisi için ilk önce kişi bunu kabullenmesi lazım. Yukarıda belirttiğimiz gibi genel olarak bu tip insanlar bu hastalığı kabullenmezler. Yakın arkadaşları veya aile bireyleri tarafından uyarılıp bir psikolojik destek alması gerekir. Bunun sonucunda ise tedavi sırasında doktoru uygun görürse ilaç tedavisi ile devam edebilir.

Psikolojik bir durum olduğundan büyük risk taşımayan hastalık ama bu tip insanlar zamanla depresyona girebileceğinden intihar eğilimi gerçekleşebilir.  Tedavi sırasında kişiye kabullendirilecek olan ilk aşama kusurunun olmadığı ve bu şekilde kişi kötü düşüncelerinden çabucak kurtulacaktır. 


Dismorfofobi Ayna Hastalığının Belirtileri Neler?

Kendini beğenmeme durumu, en ufak bir sivilce olsa bile bunu kendine sorun yapma, aynalara küsme veya sürekli ayna karşısında çok vakit harcama belirtiler arasındadır. Kişiden kişiye değişebilen özelliklerde vardır.  Bu rahatsızlığı olan insanlar, sosyal ortamlardan uzaklaşabilir, iş hayatına etki edebilir.

Sonuç olarak sizlerde kendinizde bu belirtileri görüyorsanız ve estetik yaptırmak yerine ilk olarak bir psikiyatra gitmeniz gerekmektedir. 

Bir önceki konumuz "Hemoroid" hastalığı hakkında detaylı bilgileri bulacağınız makalemiz

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.