-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » Basur (Hemoroid) Hastalığı Nedir? Tedavisi

ads
ads

Basur (Hemoroid) Hastalığı Nedir? Tedavisi
Basur Nedir?

Hemoroid hastalığı kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Halk arasında bu rahatsızlığa basur denir. İç ve dış Hemoroid olarak ikiye ayrılır.  Detaylı şekilde bu hastalığı inceleyelim

Dış Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?


Dış Hemoroid çabuk farkedilebilen ve tanısının konulması çok basit olandır. Genellikle hastalar kendileri de kolayca buna tanı koyabilmektedirler. Bunun nedeni dışarıya sarkık olan beze biçiminde çıkık vardır. Ve bunu kolaylıkla kişi anlayabilmektedir.




İç  Hemoroid Belirtileri Nelerdir?


Bu tip hemoroid diğerine nazaran kişiler tarafından daha zor tanı konulan şeklidir. İç kısım basur kanama ile kendini belli eder. Bunda kanama ön plandadır. Ancak bu tip kanamaların hepsini hemeroide bağlayamayız. Başka nedenlerden dolayı kanamalar olabileceğini unutmayınız.  Bundan dolayı iç basura kesin tanı konulması için bir hekime başvurmanız gerekmektedir. Endoskopi yöntemi ile  kolay şekilde tanı konulabilmektedir. Fakat iç basur ilerlediği düzeylerde tanı koymanın daha kolay olduğunu uzmanlar söylemektedirler. Bunun nedeni rahatsızlığın ilerlemesi nedeniyle doku şişerek daha belirgin bir hal alır.  İlerleyen her evrede kanama sıklıkla görülebilir ve buna bağlı olarak ağrı daha şiddetli şekilde hissedilir. 


2. evrede işe kaşıntı daha yoğun olarak kişiyi rahatsız eder. 1. evrede dokunun şişmesi ile doku dışarıda olduğundan bağırsaktan gelen sıvının dışarı çıkmasından kaynaklı kaşıntı olabilmektedir.  Ve bundan dolayı anüs etrafında tahriş oluşmasına ve beraberinde kanama, ağrı ve kaşıntı ile kendini daha çok belirgin hale getirmektedir. 

3. ve 4. evrede işe dolaşım sorunu çok ilerlediği için ülser meydana gelebilmektedir.  Ülserleşme aynı zamanda enfeksiyon riskinin olduğunun belirtisidir.  Bu yerlerde zamanla apseler meydana gelebilir. 


Basur Rahatsızlığı Nasıl Ortaya Çıkar?

Hemoroid 4 evrede kendini belli eden bir hastalıktır. İlk evrede dışarıda ele gelen bir beze (meme) bulunmamaktadır. Bu evrede zorlanma ile kanama meydana gelir. ikinci evrede işe tuvalet sonrası belirgin şekilde şişen bezeler meydana çıkar. Fakat bu evredeki durum geçicidir ve kendiliğinden şişkinlik inecektir. Basurun üçüncü evresinde ise oldukça fazla kanama görülür, ağrı daha şiddetli ve can yakacak durumdadır. ikinci evrede olduğu gibi bölgede bulunan meme sönmediği ve inmediği için bir süre beklemek durumunda kalır.  Ve son evre olarak dördüncü evrede bu memeler devamlı dışarıda olurlar. En sıkıntılı evre bu dönemdedir. Sürekli olarak ağrı hissetme, sürekli kanama olabilmektedir. Bu dokunun sürekli olarak dışarıda olduğundan ülserleşme durumu söz konusu olur. 

Basur Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak sık sık tuvalete gitmeyen insanlarda görülmektedir. Ve zaman uzadıkça ortaya kabızlık çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda bir basınç uygulanır bundan dolayı hemeroit dokusu aşağı doğru basınçlı şekilde itilir. Bu şekilde dokunun aşağı sarkması ve bağların kopma oranı yükseliyor. Kabızlığa neden olan birçok şeyin sonucunda basur meydana çıkabiliyor. Kabızlığın en büyük nedenlerinden olan, katı gıdalarla beslenme, şişmanlık, meyve  ve sebze ağrılıklı beslenmemekten kaynaklıdır.  

Gebe kişilerde kabızlık daha  fazla görüldüğünden bir risk faktörüdür. Aynı zamanda gebe kişilerde bebeğin  yaptığı basınç ile bu toplar damara bir yük bindirerek hemoroid rahatsızlığına neden olabiliyor. 

Tuvalet alışkanlığı da bu hastalık için oldukça önemlidir. Tuvalette fazla kişilerde kabız olmadığı anlarda bile basur hastalığına yakalanma riskleri vardır. Uzun süreli oturmalarda bazı dengeler bozularak bu tip rahatsızlıklara kapı aralamaktadır. 

Basur Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Ne kadar insanlara normal olarak gözükse de sonradan geçeceği düşüncesi ile basur tedavisinden insanlar uzak dururlar.  Tedavi edilmediği süre içerisinde  her ihtiyacını giderdiği zamanlarda kanama, ağrı ve ciddi beze yırtılmaları olacaktır. Kanamadan dolayı kişide oluşacak olan en sık görülen belirti kansızlıktır.  O bölgede sürekli olarak ağrı hissedilir bazen bu ağrılar geçer ancak her ihtiyaçtan sonra çok rahatsız edecek derecede ağrılarla kişi baş başa kalabilir.  Aynı zamanda kişi psikolojik olarak huzursuz olur günlük aktivitelerine bile engel olabilir. 

Uzun süreli aşamalarda tedavi edilmediği takdirde bu bölgede yaralar meydana çıkacaktır. Bundan dolayı içeriye mikroplar girerek sonu ölümle bile sonuçlanabilecek ciddi dereceli enfeksiyonlara neden olabilir. Çok ileri dereceye gelmeden bu tip rahatsızlıkların bir an önce tedavi edilmesi gerekir. 

Hemoroid Kansere Neden Olur Mu?

Çok uzun süreli tedavi edilmeyen basurlarda, kanamalı, yaralı ve ağrılı bölgeler ilerleyeceğinden dolayı enfeksiyon riskinden de dolayı olma ihtimali olabileceği gibi bu konu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bundan daha önemlisi bağırsak kanseri basura neden olabilmektedir.  

Genel olarak bu bölgede oluşan hastalık kişiler tarafından saklanır ve tedavi için erken teşhis konulmaz. Bu bölgedeki her kanamanın hemorid hastalığından kaynaklı olmayacağı gibi başka nedenlere bağlı rahatsızlıklarda olabilir.  Aslında bundan daha önemlisi ilk akla gelen basur olmaması lazım ve bu tip kanamalarda acaba kanser riski mi diye araştırma yapıp tedavi için hekime gitmek gerekir. Bu basit bir hastalık olacağı gibi kötü hastalıklarında habercisi olabilir. Bu yüzden bu gibi durumlarda geç kalmamak en önemlisi. 

Basurun tedavisi çok kolay olduğu gibi kanserin tedavisi geç kalındığı zaman ölümcül olabiliyor. 

Sonuç olarak bu bölgedeki kanamalar çok dikkate alınmalı, kanser nedeniyle olmuş olabilir yahut hemoroid kanser nedeniyle oluşmuş olabilir.  Bu nedenle vakit kaybetmekten doktora gitmek gerekir ve psikolojik olarak ta kendinizi rahat hissedersiniz. 


Tedavi Yöntemleri Neler?

İlk olarak düzenli şekilde dışkılama önerilmektedir. Bu şekilde dışkı bağırsaklarda daha az süreli kalmış olur. 

Beslenme tedavide önemli rol oynamaktadır. Acılı ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalı. Fazla yemek yemekten kaçınmak, alkol, hardal ve kahve gibi ürünlerin tüketilmemesi daha etkili olmaktadır. 

Kabızlık sorunun giderilmesi için meyve ve sebze ağrılıklı beslenmek gerekir. Buna dahil olarak sıcak oturma banyoları bu sorununuza iyi gelecektir. Hareketli bir yaşam tarzı seçmeniz, en  azından her gün bir yürüyüş yapmanızın çok faydası olacaktır. Genel olarak masa başı işlerde çalışan, durağan hayat yaşayan kişilerde basur çok sık görülen hastalıktır. 

Tıbbi tedavi yöntemleri kişiden kişiye değişmektedir. Bu yüzden bu yöntemleri burada paylaşmayacağız. 

Bir önceki yazımız >> Deliryum nedir?  bu rahatsızlık hakkında geniş makalemizi okuyabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.