-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Kanser Nedir

ads
ads
Vücutta herhangi bir sorunun olmadığı durumlarda hücreler belirli bir hızda bölünürler. Sağlıklı bir vücuda sahip olan kişilerin bundan dolayı vücutlarında oluşan yaralar hızlı bir şekilde yenilenir. Bu hücreler de belirli bir sayıda bölünüp çoğaldıktan sonra kaybolur, yerlerine yenileri gelir. Kanserli hücrelerde ise bu durum değişir. Çünkü vücutta kanser oluşumu başladığı zamanlarda hücreler düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmaya başlar. Vücudun farklı bölgelerinde oluşmaya başlayan kanserli hücreler ise kontrolsüz bir şekilde çoğalır. Bundan dolayı da insanların öncelikli olarak kanser nedir sorusuna cevap bulması ve kendi sağlıklarında meydana gelen değişikliklerde vakit geçirmeden sağlık kontrolüne gitmeleri gerekmektedir. Anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalmaları ile ortaya çıkan kanserin pek çok farklı çeşidi olsa da bu çeşitlerin ortaya çıkış nedenleri bellidir.

Tüm kanser tipleri hücrelerde gelişirler ve tüm vücuda yayılırlar. Normal bir vücut yapısında sağlıklı hücrelerdeki kas ve sinir hücreleri haricindeki diğer hücreler belirli koşullarda bölünmeye başlarlar. Bu bölünme sayesinde yaralar iyileşir, zarar gören dokular hızlı bir şekilde onarılır. Doğumdan sonraki dönemlerde hücreler çok hızlı bir şekilde bölünürken yaş ilerlemeye başladığı zaman bu hızda yavaşlamalar meydana gelir. Her bir hücrenin belirli bir bölünebilme sayısı bulunur. Daha sonrasında hücre ölür ve yeni hücreler bu hücrelerin yerini alır. Ancak kimi zaman bu durumda değişmeler meydana gelir ve yeni hücrelerin oluşmasına gerek olmadığı halde hücreler bölünmeye devam eder.

Kanser Nedir


Kontrolsüz bir şekilde bölünmeye ve çoğalmaya başlayan hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlarlar. Fazlaca oluşturulan bu hücreler ise daha sonrasında tümör halini alır. İlk başlarda önem verilmeyen bu tümörler ise kısa süreler içerisinde diğer dokulara baskı yapmaya başlar. Kanserli hücreler incelendiği zaman da görüldüğü üzere bu hücrelerin DNA iplikçiğinde hasar meydana gelir. Oluşan bu hasar ise çoğu zaman hücre tarafından onarılamaz ve bundan dolayı da kontrolsüz çoğalmalar başlamış olur. Kanser nedir? Sorusunun cevabı olan bu hasarlı hücrelerin neden hasara uğradığı ise kesin olarak bilinmemektedir. Çevresel birçok faktör, kanser oluşumuna neden olan hasarlı hücrelerin oluşmasına neden olmaktadır.

Kanserli hücrelerin birleşerek oluşturduğu bu tümörlerin hepsi kötü huylu değildir. İyi huylu olarak tabir edilen tümörler vücuttan alındığı zaman tekrarlamaz ve etraflarına yayılmazlar. Bir kere alındıktan sonra çok nadiren tekrarlarlar. Ancak kötü huylu tümörler oldukça hızlı yayılırlar. Dokuların içerisine sızmaya başlayan tümörlerin içerisindeki hücreler tümörden ayrıldıkları zaman ise kan dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine yayılır ve buralarda da tümör oluşturmaya başlarlar. Bundan dolayı insanların vücutlarında meydana gelen değişikliklere hızlı bir şekilde cevap vermesi gerekmektedir. Öldürücü bir hastalık olan kanserde teşhis ne kadar erken yapılırsa, kötü huylu tümörlerin yayılması o kadar geciktirilecek ve vücut henüz tam anlamıyla direncini düşürmeden bu hastalıkla savaşılmaya başlanacaktır.

Yazar:  serkan karakus

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.