-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » Şehitler Neden Yıkanmaz?

ads
ads

Şehitlerin Yıkanmadan Defnedilmesi

Şehit olan kişi neden yıkanmaz?, şehitlik mertebesine eren kişinin yıkanmaması, cenaze namazı kılınırmı? şehitlerin cenaze namazı kılınmaz mı? Şehitler neden ölmez?

Şehitler Neden Yıkanmaz?
Değerli ziyaretçiler bu konumuzda şehitlerin neden yıkanmadığına ait bazı bilgileri sizlerle paylaşacağız. Bildiğiniz gibi Allah (c.c.) Kur'an'ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır:  "Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin. Hayır, onlar diridirler. Ancak siz bunu bilemezsiniz." (Bakara/154). 

Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmaktadır:

Hz. Peygamber (s.a.v.) Uhud şehitleri için şöyle buyurdu: “Onları kanlarıyla defnedin, şüphesiz Allah yolunda meydana gelen hiç bir yara yoktur ki, kıyamet günü geldiğinde rengi kan rengi, kokusu ise misk kokusu olmasın.” (Nesai, Cenaiz, 82)

Allah yolunda ölenler şehit olduğu gibi sadece savaş esnasında ölen değil Allah için İslam dinini yaymak için uğraşan, insanları kötülükten men edip, iyiliğe teşvik etmek vbç gibi yollarda Allah yolu olduğu için bu yolda ölenlere de şehit denir. Ancak biz burada savaş esnasında şehit olan bu mertebeye ulaşmış Allah'ın sevgili kulları için neden yıkanmadığını kısaca özetleyelim.


O esnada şehit düşen kişinin kanlı olan elbiseleri kefeni sayılmaktadır. Bundan dolayı kanlı, yaralı olan şehidin bu durumu ibadet eseri olarak sayılmakla birlikte bu lekelerin giderilmemesi gerekir. Ancak temiz olmayan bazı kirler giderilebilir. Harp zamanında Allah için cihat eden kişi şehit düştüğü anda üzerinde veya etrafında kendine ait kama, süngü, silah, kılıç vb. gibi eşyalar bulunuyorsa bunların alınması gerekir.  Bunun yanı sıra üzerinde bulunan eşyalarından çeket, palto ve benzeri giyecekler varsa bunlar çıkarılır ve kefene elverişsiz olduğundan, kefene elverişli olan elbisesi ile sünnete uygun şekilde onunla kefenlenir. Elbisenin yetmediği durumda sünnete en uygun biçim ayarlanarak tamamlanır. 

Bazı mezheplere göre şehitlerin cenaze namazları kılınmasında ayrı görüşler vardır. Bildiğiniz  gibi 4 hak mezhep vardır. Bunlar Hanefi, Şafii, Hanbeli ve Maliki mezhebleridir.

* Hanefi mezhebine göre şehitlerin cenaze namazları kılınmaktadır.
* Hanbeli mezhebine göre farz değil ancak müstehaptır
* Maliki ve Şafii mezheplerine göre şehitlerin cenaze namazları kılınmadan öylece defin işlemleri yapılır. 

Şafii ve Maliki mezheplerine göre namazlarının kılınmasının nedenleri arasında, Ayet-i Kerimede ve Hadis-i Şeriflerde geçen şehitlerin ölmediğine dair ifade ile diri sayılmaktadır. 

Biraz daha açık hale getirecek olursak Uhud savaşında şehit olan sahabelerin namazlarının kılınmadan "kanlarıyla" defnedilmesini Alemlere Rahmet olarak gönderilen Kainatın Efendisi Hz. Muhammed (s.a.v.) emretmiştir.

Bununla birlikte cenaze namazları insanların günahlarının affedilmesi için kılınmaktadır. Fakat şehit olan kişinin kanı yere düştüğü andan itibaren tüm günahları affedilmektedir. (Kul hakkı hariç).  Şehitlerin günahları tamamen silindiği için buna binaen cenaze namazı kılınması gerekmediği bilinmektedir. 

Hanefi ve Hanbeli mezheplerine göre şehitlerin cenaze namazı kılınması gerektiğinin sebepleri aşağıda belirtilmiştir.

Peygamber Efendimiz (a.s.v.)'in şehitler için cenaze namazı kıldığına dair hadisler vardır. Bununla birlikte şehitlerin diri sayılması nedeni ahiret hükümleri arasında yer alıp ve ölü olarak dünya hükümleri arasında yer almasıdır. Günahları her ne kadar günahlarından tertemiz olsa bile şehitlerin Müslümanların dualarına ihtiyaçları vardır. 

İbn Hazm, şehitler için hem namaz kılındığına hem de kılınmadığına dair rivayetleri sahih kabul ettiğinden her iki uygulamanın caiz olduğunu söylemektedir.

Allah yolunda şehit olmak her insana nasip olmak şehitlik çok yüksek mertebedir. Ve o anda kul hakkı hariç tüm günahları silinir ve bizim sezemediğimiz gibi şehitler ölü değillerdir. Ve Allah tarafından rızıklandırılmaktadır. Cennetlik şekilde hayatını kaybeden ve ölmeden önce gideceği yeri gösterildiğinden bu insanlar dünyaya bir daha dönmek istemezler, şehitler hariç. Şehitler dünyaya dönmek  ister, tekrar, tekrar, binlerce, on binlerce kez Allah yolunda şehit olmak için. 

Bilindiği gibi şehitler ölüm anında hiçbir acı çekmezler, çekseler bile bir pirenin ısırması kadar dahi ölüm acısı onlardan uzak olur. Ve belkide bu yüzdendir ki şehitler belki de öldüklerini bile bilmemekte ve Allah o mertebeye ulaşan güzel müminleri kendi katında rızıklandırmaktadır. 

Konumuzun bitiminde şunu da belirtmek istiyorum, dikkat ettiyseniz şehitler genel olarak gülümseyerek giderler. Ve sanki canlı halinden daha canlı bir görünümleri vardır.  Allah hepimize Allah yolunda şehit olmayı nasip etsin Amin.

"Şehitleri yıkamayınız. Çünkü her yara ve her kan damlası kıyamet günü etrafa misk kokusu yayar."

Her şeyin en iyisini Allah (c.c.) bilir. 


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

4 yorum:

  1. Ben bilmiyorum bu bilgiyi teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Kefeni sayılır.....ilk defa duydum gözlerim doldu teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bir yazı olmuş hocam elinize sağlık şehitler bu yüzden ölmez denir

    YanıtlaSil
  4. Şehitlerin yıkanmadığını bilmiyordum.Enteresan ama düşünüldüğünde mantıklı.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.