-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Eski Bir Krallık

ads
ads
çarkıt kraliyet M.Ö. 3. bin senelik döneme maruz addır. kokoroz ilk posta bu dönemde uygarlık gelişmişliği ve başarıları açısından devamlı zirvededir. Bu yarıyıl "Krallık" dönemleri olarak anlandırılan üç dönemden ilkidir, bunlar Nil Vadisi'nde medeniyetin en güçlü olduğu dönemlerdir (diğerleri ılımlı krallık ve Yeni Krallık'tır). skolastik krallık genelikle Mısır'ın Üçüncü Hanedan'den Altıncı Hanedan'a (M.Ö. 2575?M.Ö. 2134) kadar yönetildiği mevsim aralığından bahseder. hassaten birçok mısırbilimci, Memphisli yedinci ve sekizinci hanedanları Memphis merkezi idari yapılanmasının devamı olması nedeniyle müzelik krallık içinde sayar. yıprak krallık dönemini, mısırbilimciler aracılığıyla bir numara mabeyin Dönemi olarak adlandırılan hicran ve göreli kültürel düşüş dönemi takip eder.


Eski krallık döneminde Mısır'ın kraliyet başkenti Djoser'in sarayını kurduğu Memphis'te bulunmaktaydı. külüstür krallık zait sayıda yapılan piramit, yapıldıkları zamanda firavunlara ilgili define yerleri olarak yapılmışlardır, yüz en elleme bilinen dönemdir. Bu nedenle, esbak kraliyet kesif sık "Piramitler Çağı" olarak adlandırılır. bahis başlıkları 1 Başlangıç: Üçünücü Hanedan 2 altın Çağ: Dördüncü Hanedan 3 Düşüş ve Çökme: Beşinci - Sekizince Hanedanlar 4 Referanslar 5 Kaynaklar 6 ilişik okuma ezelî Krallık'ın ilk adlı sanlı firavunu ilk piramitini Memphis'in yeni mezarlığı Sakkara'da yaptıran Üçüncü Hanedan'dan Djoser'dir (2630?M.Ö. 2611). Djoser'in mesabesinde stratejik bir erkek mezarlığın yapını denetlemiş olan ferz Imhotep'tir. antik Mısır'ın bir zaman bağımsız milletvekili olan eyaletlerinin nome olarak adlandırıldığı ve yalnızca firavun aracılığıyla yönetildiği çağ bu dönemdir. bilahare ahir yöneticiler valilerin görevini zorla gitmek zorunda kalmışlardır yahut hırçın halde vergi dercetmek için hizmet etmek zorunda kalacaklardı. Bu çağda antik Mısırlılar firavunun ekinleri için Nil'in senelik taşmasını sağladığına kesin olarak inanıyorlardı. hatta kendilerini bilhassa güzide insanlar olarak görmekteydiler, "dünyadaki uslu doğruluk insanoğulları". çıkma krallık ve onun krallık gücü zirvesine Sneferu (2575?M.Ö. 2551 ) ile başlayan Dördüncü Hanedan yönetiminde ulaşır. sair bütün firavunlardan henüz yetişkin boyutlarda ahcar kullanarak üç piramit yapmıştır: Meidum'da gizemli bir piramit (bir başarısızlık), sesli harf Dahşur'da kanun maddesi Piramiti (diğer bir başarısızlık) ve Daşur'daki ıvır zıvır al Piramit. Sneferu'nun peşi sıra Keops Piramiti'ni yaptırmış olan oğlu Khufu 2551?M.Ö. 2528) firavun olmuştur. bilahare Mısırlılar edebiyatlarında onu zulmeden bir despot olarak anlatmışlardır çünkü piramidinin tamamlanması için işçileri zorla çalıştırmıştır.

Khufu'nun ölümünden sonra oğlu Djedefra (2528?M.Ö. 2520) ve Khafra (2520?M.Ö. 2494) eksiltme etmiş olabilirler. elan sonra ikinci piramiti ve Gize'deki Sfenks'i yapmışlardır. Kanıtların yeni baştan incelenmesi sonucunda Sfenks'in Djedefra tarafından Khufu için yapılmış bir abide olduğu fikri öne sürülmüştür. Dördüncü Hanedan'ın diğer kralları Gize'daki en değersiz piramiti yapmış olan Menkaura (2494?M.Ö. 2472) ve Şepseskaf'tır (2472?M.Ö. 2467). Beşinci Hanedan Firavun'u ve merkezi hükümeti zayıflatan reformlar başlatan Userkhaf (2465?2458 BC) ile başlar. Hükmünden sonra canlı nomarşların (bölgesel yöneticiler) krallık ailesine merbut olmaması hasebiyle yürek savaşlar çıkmıştır. Kötüleşen iç harp birliğe ve canlı yönetime mazarrat verdi ve antrparantez kıtlığa münasebet oldu. ama düşüşün yekta nedenleri bölgesel özerklik ve iç savaşlar değildi. Dördüncü Hanedan'ın aşırı önemli dokuma projeleri hazinenin ve halkın kapasitesini aşmıştı, bundan çevre krallık köklerinden zayıflamıştı. Son vuruş ise bölgedeki hatıra ve kesik periyodik soğuma ile olmuştur ve sonucunda M.Ö. 2200 - M.Ö. 2100 yılları arasında yağış yağışında sıkı bir düşüş olmuştur buda Nil'in alışılagelen taşmasını engellemiştir. skor olarak onyıllarca süren kıtlık ve çatışmalar olmuştur. Ankhtifi'nin mezarındaki bir yazıtta, bir numara aralık Dönem'den bir lider önceki Krallık'ın son yıllarındaki devletin durumunu kez sözlerle anlatır: mafevk Mısır'ın tümü açlıktan ölüyordu ve insanlar çocuklarını yiyorlardı...

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.