-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads

ads
ads

Acı Biberin Faydaları ve İçerdiği Vitaminler Hakkında Geniş Bilgi

Acı biberin faydalı mı? Acı biber tüketmenin faydaları nedir? Acı biberi çok kullanmanın ne gibi zararları vardır ve içinde bulunan vitaminler nelerdir?

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz baharatların en başında acı biber gelir. Acı biberin tarihi ortalama 8 ile 9 bin yıl öncesine kadar gider. Hemen hemen dünyanın bütün mutfaklarında kullanılmaktadır. Meksika'da yapılan bir arkeolojik kazıda 1 yıllık acı biber  tohumuna denk gelinmiştir.  Buradan da anlaşıldığı gibi acı biberin anayurdu ABD'dir.  Birçok uygarlık acı biberi tedavi için ilaç yapımında kullanmış ve özelliklerde yemeklerinde eksik etmemişledir. Bu uygarlıklardan bazıları Aztek ve Mayalar'dır. 

İlk zamanlarda Avrupa bölgelerinde acı biber süs bitkisi olarak yetiştirilmekteydi. Kristof Kolomb biber tohumlarını Karayip adasından alarak Avrupa ülkelerine kadar getirmiştir.  Bir süre bu şekilde süs bitkisi olarak kullanılan acı biberin daha sonra yemeklerde kullanılmaya başlanmış ve bu sayede tüm dünyada kullanılmaya başlanmıştır. Yemeklerin vazgeçilmez lezzet ve şifa kaynağı olmuştur. 


Acı Biberin Faydaları Nelerdir?


Yakın tarihimizde bitkiler üzerinde birçok araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Buna bağlı olarak faydaları da ortaya çıkmaktadır. Ancak insanların damak tadları çok farklı olduğundan bazı kişiler acı biberi çok severken bazıları hiç sevmezler.  Sofrasında acı biber olmayan kişiler yedikleri gıdalardan hiç zevk almazlar, yedikleri yemekler o kişilere  tatsız ve eksik gelir. 

Acı biberin en iyi tarafı ise dünyanın hemen hemen her yerinde ne tür ilklim şartı olursa olsun kolay şekilde yetiştirilebilmesidir. Bundan dolayı her mevsimde karşımıza çıkan bitki türüdür. 

Bu faydalı bitkiyi yemek yaparken yemeklerin içine veya yemeklerin piştikten sonraki aşamasında yemeğinizin üstüne serpiştirerek kullanabilirsiniz.  Bu tercihler kişiden kişiye değişiklik gösterir. Her ne olursa olsun yemek sırasında veya yemek yapılırken eklenen acı biberin değerinde herhangi bir değişiklik olmaz ve sağlık için faydasını korur.  Damak tadının haricinde en önemli özelliği ise insan sağlığı açısından acı biberin ne kadar faydalı olduğunu öğrenelim.

Acı biber içinde bulunan vitaminler

* C, P, K vitaminleri yoğun olarak bulunur. 

* P vitamini kanamaları önlemede yardımcı olur ve damarları yumuşatma görevini görür.

* K vitamini ise kandaki pıhtılaşma oranını düzenler.

Ayrıca bulunan vitaminler E, A vitaminleridir.


Acı biberin faydaları nelerdir?

İçinde bulunan E vitamini güçlü bir antioksidan özelliği sayesinde cilt kırışıklarına ve yaşlanmayı önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve korur. Özellikle kanser hastalığına yakalanma riskini en aza indirir. Kansere karşı koruyucu özelliği vardır.  

Asrımızın hastalığı olarak bilinen Alzheimer hastalığını durdurur.  Gözlere oldukça faydası vardır. Buna bağlı olarak göz rahatsızlıklarına çok iyi gelir. E vitamini bu hastalıkların dışında birçok hastalığa şifa kaynağıdır. 

A vitamini ile gözlere çok faydalıdır.  Geceleri insanların görebilmesinin nedeni A vitaminidir. A vitamini yetersiz olan kişiler geceleri görme bozukluğu yaşayabilir. Tavukkarası hastalığına çok iyi gelmektedir.  Bunların yanısıra, kemiklere, dişlere, saçlara ve tırnaklara sağlık açısından faydası oldukça büyüktür. Daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar. A vitaminin ülser rahatsızlığına da iyi geldiği bilinmektedir.

K vitamini yukarıda belirttiğimiz  gibi kan pıhtılaşmasında etkin rol oynar. Vitamin bakımından çok zengin olan acı biberde aynı zamanda B2, B3 ve B6 vitaminleri de bulunmaktadır.

Halk arasında en çok C vitaminin Turunçgillerde bulunduğu söylenmektedir. Limon vb. gibi besinlerde C vitamini bulunmaktadır.  Ancak taze acı biberde limonda bulunan C vitaminden 7 kat daha fazlası bulunur. 

Acı biberde hangi mineraller bulunur?

Görüldüğü  gibi vitaminler açısından oldukça zengin olan acı biber aynı zamanda mineraller açısından da zengin bir bitkidir.  Buna bağlı olarak vücudun ihtiyacı olan birçok minerali içinde barındırır.  Yoğun olarak bulunan mineraller şunlardır:

* Demir
* Sodyum
* Potasyum
* Selenyum
* Fosfor
* Manganez

Manganez, besinlerden enerji elde edilmesinde ve sindirime yardımcı olarak görev yapar. Kemiklerin gelişimine yardımcı olur ve güçlendirir. Bu mineral aynı zamanda kısırlığa faydası vardır. 

Acı biber demir açısından çok zengin olduğu için kansızlığa çok iyi gelmektedir. İçerdiği demir minerali ile kansız olan kişilerin düzenli olarak tüketmesi bu sorunu ortadan kaldıracaktır. 

Acı biberin diğer faydaları, içinde bulunan liflerdir. Bol miktarda bulunan bu lifler kabızlığa iyi gelmektedir. Fakat unutulmaması gereken, ülser hastalarının acı biber tüketmemesi gerekir. Acı biberin ülser hastalığı olan kişilere sağlık açısından zararlı olabileceği düşünülmektedir. 

Antioksidan vücudumuz için çok önemlidir. Acı biberde antioksidan yoğun olarak bulunduğundan kanser riskini azaltır ve yakalanma oranı bu bitkiyi kullanmayan kişilere göre daha az seviyeye indirir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden dolayı olabilecek birçok hastalığa karşı kalkan görevini görür ve bizleri bu rahatsızlıklardan çok iyi şekilde muhafaza eder. Antioksidan kaynağı ile göz hastalıklarda etkili özellikle katarakt oluşmasını önler. 

Bu faydalarının yanında solunum yolu enfeksiyonlarında tedavi edici özelliği ile önemli rol oynar. 

Acı biberin vücut için diğer faydaları

Acı biberde "kapsaisin" isimli madde bulunmaktadır.  Bu madde vücut için oldukça önemlidir. Kapsaisin maddesi vücutta ileri seviyede hassas veya hasta olan kısımları sakinleştirme ve iyileştirme görevini görür. Yani terapatik etki yapar. Bu madde özellikle kan kanseri, bağırsak ve akciğer kanserlerinde etkilidir. 

Kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Bundan dolayı tansiyon dengede durmaktadır. Buna bağlı olarak hipertansiyonu kontrol altına alır ve dengede tutar. Anlaşıldığı üzere tansiyon değerlerinin normal olmasını sağlar. 

Vücut ısısının artmasını sağlar. Kış mevsimlerinde tüketilen acı biber kişinin üşümesini önler. Bu yüzden ayakları ve elleri çok üşüyen kişilere acı biber tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

İltihaplı eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Zona rahatsızlığı geçiren kişinin sonraki zamanlarda oluşan ağrıların azalmasında etkilidir.

Metabolizmayı hızlandırdığı için zayıflamada en etken rol oynar ve zayıflamak isteyen kişiler acı biber tüketmeleri sebebiyle metabolizma hızlanır ve bundan dolayı daha çok kalori yakarak zayıflamaya yardımcı olur.

Kırmızı acı biber ise vücudun en çok ihtiyacı olan C vitamini ile doludur. Yukarıda belirttiğimiz gibi limondan kat kat daha fazla C vitamini bulunmaktadır. 

Tip 2 diyabet oluşmasına karşı önleyicidir.  Acı biberin faydaları saymakla bitmeyecek olduğundan bizler için gerekli görülen faydalarını sıraladık. Bu faydaları birçok insan tarafından bilinmekte ve araştırmalar sonucunda geçmişten günümüze kadar bilinmektedir. 

Bir önceki konumuz olan "Kanserin 10 Belirtisi" yazımızda kanser hastalarında görülebilecek belirtileri 10 madde ile açıkladık.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

7 yorum:

  1. Alzheimera iyi gelmesi özelliğini bilmiyordum şimdi öğrendim. Gelecekte yaşamaktan korktuğum bir hastalık Alzheimer. Acı biber yemeyi severdim, biraz daha arttırabilirim.

    YanıtlaSil
  2. Çok önemli bir bilgi sağolun doğa bize neler sunuyor görüyorsunuz
    Alican

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten de saymakla bitmeyen faydaları var acı biberin. Anavatanının ABD olduğunu ise sizden duydum ilk kez.

    YanıtlaSil
  4. Bu sağlıklı bilgiyi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Biberi hiç yemezdim ancak sizin sayenizde yemeye başlayacağım.

    YanıtlaSil
  5. bende bugün acı biber yemeye başladım kabızlığa çok iyi geliyor.

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşlar çok faydalı bir besin ancak ; genç arkadaşlarımızda sivilce oranını yükseltiyor haberiniz olsun ; acı olması hararetlendirme derken yüzünüzün güzelliğine de dikkat etmenizi tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  7. bizim oralarda kahvaltıda bile yenir acı

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.