Yanlış Hesap Bağdat'tan Döner Atasözü ve Anlamı
Yapılan herhangi bir iş ne olursa olsun yanlış olsa bile ne pahasına olursa olsun geri dönülmeli, yanlışlık derhal düzeltilmelidir.
Bu atasözünün özü şu şekilde anlatılabilir. Sonuçta atalarımız yaşantılardan yola çıkarak sözleri söylemişlerdir. Ve her bir sözün bize çok faydası ve ince düşünmemizi sağlar. Bunu açıklamak gerekirse: Eski zamanlarda bir insanın Bağdat'ta bir işi varmış. Bu zamanda ki gibi teknoloji hiç gelişmemiş, uçak, tren, araba gibi vasıtalar yokmuş. Buna nazaran Bağdat çok uzak yer olarak kalmaktadır. Ya bir deve, at, eşek veya yaya olarak oralara gidebiliniyordu. Bu kişide bir vasıtayı seçerek gitmiş. Ata binmiş, günler geçmiş, haftalar geçmş ve sonunda ayın sonlarında Bağdat'a varmış. O zamanki en yüksek mevkideki bir memura elindeki evrakları göstermiş: Memur, "senin işin yanlış olmuş" diye geri çevirmiş.. Adam çaresiz bir şekilde o yol yorgunluğu ile tekrar geri dönmek zorunda kalmış.

Buradaki verilen örnekte görüldüğü gibi yapılan yanlışlık her türlü zorluğa karşı düzeltilecektir. Aslında yapılacak işi yanlışsız yapmaya çalışmak en iyisidir. Yanlışlığı görmek, anlamak için illa uzak yerlere atasözünde belirtilen Bağdat'a gitmeye hiç gerek yoktur. Eğer ki bilinmiyorsa, bir bilene sormak veya danışmak en doğrusu olur bu sayede ise yanlışlık yapılmaz.
Bir önceki atasözü ve özdeyişinde "Yalancının Evi Yanmış, Kimse İnanmamış" anlamı ve açıklamasını yaptık. Konumuzu inceleyebilirsiniz.
ads
bu sözü kendi ülkemize uyarlarsak yanlış hesap ankara dan döner şeklinde olması çok olası.
YanıtlaSilaynen öle bi yalnış bi hesap varsa kesin eninde sonunda ortaya çıkar
YanıtlaSilbir yanlış bin yanlış doğursa da döner mi?
YanıtlaSilAtasozunu cok guzel anlatmissin eline saglik
YanıtlaSilGüzel yazı teşekkürler.
YanıtlaSilCok guzel aciklamissin eline saglik
YanıtlaSilEgri oturup dogru dusunun, tartin bicin oyle baslayin bir ise. Boylesi daha saglikli
YanıtlaSiliyimiş gerçektende
YanıtlaSil