Hurmanın Faydaları Nelerdir? Hurmanın Fayda ve Zararları?
Hurmanın Faydası hakkında. Hurma ve zararları. Ve Besin değerleri nelerdir?
Genel olarak hurmayı Ramazan aylarında daha çok görürüz. Bunun yanı sıra Hac ve Umreden gelen kişileri ziyaret ettiğimizde bizlere ikram ettiklerinde tattığımız çok faydalı besinlerdendir.
Bu meyve insanlar tarafından genelde sahur veya iftar zamanı basit bir meyve olarak görülmektedir. Herkes için geçerli değil. Ancak Hurmanın saymak ile bitmeyecek derece faydaları vardır. Biz burada sadece sizlere yeterli olan faydalarını belirtmekle yetineceğiz. Cilt güzelliğinden tutunda kanser hastalığına kadar birçok şeye iyi gelmektedir.

Hurma ağacının ilk ne zaman ortaya çıktığı kesin olarak bilinmektedir. Bununla birlikte genel olarak Pakistan'da daha çok bulunmaktadır. M. Öncesine kadar dayanan çok eski bir ağaç olduğu kesindir. Ortalama M.Ö 8000'li yıllardan beri günümüze kadar gelmiştir.
Oldukça eski zaman yani insanlık tarihine kadar dayanan bir geçmişi vardır. Bu yüzden hurma ağacına "Hayat ağacı" ismi de verilmiştir.
Hurma ağacının şekli bir palmiye ağacına benzer. Aynı onun gibidir. Ve bilmeyen onu, ondan ayırt edemez derecede bir benzerlik söz konusudur. Gövdesi ise çok kalındır.
Hurma ağacının bir özelliği de şöyle tanımlanmaktadır. Bir filizi anne ağacın uzağına dikildiği zaman bu ağaç küser ve filiz büyümez ve kısa zaman içinde ölür. Ancak anne ağaçtan alınan ve filizlenen yakınlarına dikilen hurma filizi kısa zamanda olgunlaşır ve çok iyi meyveler vermeye başlar. Aynı zamanda kendisinden alınan filizin uzakta olması anne ağaca da yansır. Nasıl filiz kuruyup ölüyorsa, anne ağaçta artık meyve vermemeye başlar buna ağacın küsmesi denir.
Hurma meyvesinin farklı çeşitlerde günümüzde bulunmaktadır. Yaklaşık 99 adet farklı çeşidi bulunur. Biz bu konumuzda hepsini sizlere sunamayacağız ama en çok tüketilen ve bilinenlerden bazılarını aşağıda sıraladık.
* Medine Amber
* Medine Amber Ula
* Medine Acwe
* Medine Mabroom
* Medine Safawi
* Medine Şelebi
* Medine Berni
Hurma Meyvesi Hangi Mineraller ve Vitaminler İçerir?
İçinde bulunan vitamin mineraller sayesinde gerçekten bir hayat ağacı ismini kendinde barındırması ve o ismin verilmesi yerli yerinde olmuş. İşte hurmanın vitamin ve mineralleri:
* Günlük olarak ortalama kalori ihtiyacımızı bin ile iki bin arasını karşılamaktadır.
* Karbonhidrat bulunduğu için günlük enerji ihtiyacını da karşılamaktadır.
* Kişiyi dinç tutar aynı zamanda kış aylarında insanların üşümesini engeller.
* Oldukça yoğun protein vardır. Protein ihtiyacını giderir. Et yemeyen kişilerin tüketmesi önerilir.
* Bununla birlikte kalp hastalığına iyi gelir kalp damarlarını korumaya yardımcı olur.
* Bağırsaklara faydası vardır. Bu sayede bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
* İçerdiği lifler sayesinde kolon kanserinin önlediği ortaya çıkmıştır. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir.
* B, B3, B2, B6 ve B1 vitaminleri açısından çok zengin bir meyvedir hurma.
* A vitamini olarak da zengin bir meyve olduğu için kalp, böbrek, karaciğer gibi önemli organların düzenli çalışmasını sağlamaktadır.
* K vitamini bulunmaktadır.
* Kas ve kemik gelişiminde önemli rol oynar.
* Potasyum bulunduğu için kan basıncını düzenler ve kalp ritmini korur.
* Bağırsak sistemine oldukça etkisi olduğu için düzene sokar ve birçok hastalıktan korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hurmanın bazı diğer faydaları nelerdir?
A vitamini bulunduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu sayede cildinizin güzelleşmesini sağlar, göz sağlığını korur.
Hurma antienflamatuar yani vücutta genel olarak enfeksiyonu önleyici etkisi olan meyveler arasında bulunmaktadır. Hurmanın bu özelliği sayesinde yüksek oranda magnezyum minerali içermesinden ileri gelmektedir (15). 1 adet hurma günlük magnezyum ihtiyacının %3’ünü tek başına karşılamaktadır.
Kırmızı kan hücrelerini harekete geçirerek oksijenin taşınmasına yardımcı olan bu hücreler için B2 ve B3 vitaminleri oldukça fazladır.
Sabah saatlerinde tüketilen hurma insana zindelik ve canlılık verir. Bu sayede gününüzü dinç bir şekilde geçirmenizi sağlar.
Hurma tek sayılarla yenilmelidir. Örnek olarak 1, 3, 5, 7 gibi. Bu şekilde faydalı olduğu ve Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bu şekilde yemiştir. Ve araştırmalar sonucunda bu da kanıtlanmıştır.
Özellikle Ramazan ayında sahurda belli bir miktar hurma yenildiği zaman açlık hissetmezsiniz. Aynı zamanda hurma ile iftar açmak sünnettir.
Hurma kabızlık sorunu çekenlere iyi gelir.
Hurmanın zararları var mıdır?
Buraya kadar hurma meyvesinin faydalarından kısaca bahsettik. Aslında daha birçok faydası olduğu bilinmektedir. Ve henüz tam olarak daha daha faydaları da bilinmektedir. Ancak her şeyin faydası olduğu gibi azda olsa bazı faydalı gıdaların zararları da olabilir. İşte onlardan bazıları:
* Her şeyin ortası iyidir. Aşırı tüketmekten kaçının. Dediğimiz gibi tek rakamlarla tüketin. 1, 3 , 5 , 7, 9... gibi...
* Şeker hastaları doktor kontrolünde kullanmalıdır. Tıptaki ismi diyabet olan şeker rahatsızlığı olan kişiler dikkatli tüketmelidir.
* Ayrıca fazla hurma tüketimi kişinin başının ağrımasına neden olabilir.
* Oldukça fazla tüketilirse, dalağa zarar verme ihtimali vardır. Bunların dışında bilinen zararları görülmemiştir.
Buradan da anlaşıldığı gibi hurma çok faydalı bir besin ve neredeyse diğer besinleri bir kenara bırakıp insanın sadece hurma bile yese tüm ihtiyaçları karşılanacak derecede besin ve mineral ve vitaminlerin bulunması olağanüstü görülmektedir.
ads
Dinimizde de önerilen bir meyvedir, ramazanda oruçlar hurma ile açılır. Çok sevdiğim bir meyve bu kadar faydası olduğunu bilmiyordum.
YanıtlaSilhurmanın faydalı olduğunu duymuştum, susuzluğa ve mideye iyi geldiğini falan da söylemişlerdi ama bu vitaminleri içerdiğini ve bu kadar yararlı olduğunu bilmiyordum açıkcası. Gerçekten çok daha sık tüketeceğim sayenizde bilgilendim teşekkür ederim...
YanıtlaSilHurma uzun süre muhafaza edilebilen bir meyvedir ve diğer meyvelere göre bekledikçe besin maddelerinin gücü artmaktadır.
YanıtlaSilHurmanın Bi sürü yararı varmış. Açken ayrı yokken ayrı. Sadece Ramazan'da değil sık sık tüketilmeli.
YanıtlaSilÖzellikle kas gelişimi için hurmanın önemli bir besin öğesi olduğu belirtiliyor.
YanıtlaSilFaydalarını biliyorum ramazan ayı geldiğinde programlarda açıklıyorlardı ama 99 tane çeşidi olduğunu bilmiyordum.
YanıtlaSilHurma çok güzel gerçekten, hemçok faydalı hem de tatlılara renk katıyor. Hurma dinimizcede uygun görülen bir meyvedir.
YanıtlaSilher şeye faydası olan hurmayı hepimiz biliriz, iyidir hoştur deriz ama genelde sadece ramazanlarda tüketiriz. Aslında her daim tüketilmesi gereken faydaları bu konuda da yazdığı gibi saymakla bitmez. Herşeyden öte sünnetir hurma...
YanıtlaSilhurmanın faydalarını okurken şuda oldukça dikkatimi çekti az yemek gebelikte bebek için faydalı iken çok yemek doğumu kolaylaştırıyormuş oldukça esrarengiz bir meyve oldugunu düşünüyorum
YanıtlaSil