-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Cuma namazı nasıl kılınır?

ads
ads
RAHMAN VE RAHİM OLAN ALLAH'IN ADIYLA


Cuma Namazı Kılanlara Ön Bilgi

Cuma  namazı kaç rekat kılınır?, Cuma namazında uyulması gereken haller, cuma namazının sünnetleri, cuma namazında niyet ederken...


Dini olarak bizim üç bayramımız vardır. Bunlardan ikisi senede bir kere bir diğeri ise haftada bir kere olan Cuma günleridir. Senede bir kere olan iki bayramımız ise  Ramazan Ve Kurban bayramlarıdır. Bunun dahilinde olan her hafta Cuma günleri Müslümanların bayram günüdür. Ve bu güne bayram sevinci ile  hazırlanıp, güzelce abdest alıp erken vakitlerde camiye gitmek çok önemlidir. 

Cuma namazı nasıl kılınır?


Ülkemizde dikkat edilirse Cuma gününe çok önem verilir ve camiler dolar taşar. Normalde 5 vakit namaz kılmayan kimse bile bu güne çok kıymet vererek ve değerini bilerek cumadan cumaya namaz kılanlar vardır. Ancak bunu yadırgamamak gerek, hiç olmazsa insan cumadan cumaya namaz kılıyor ve hakkıyla kıldığı ve hazırlıklarını yaptığı zaman zaten iki cuma arasında ki  günahlarının affedileceğine dair hadisler mevcuttur. 

Kainatın Efendisi Sevgililer Sevgilisi Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallahu aleyhi ve sellem) bir hadisinde şöyle  buyurmaktadır:

"Kim abdestini güzelce alıp cuma namazına gelse ve susup hutbeyi dinlese iki cuma arasındaki ve artı daha üç günlük günahları bağışlanır." (Müslim – Ebû Dâvûd – Tirmizî)

Cuma namazı kimlere  Farz?


İlk olarak Müslüman olması şart ve akıl baliğ yani ergenlik çağına erişmiş gençlere, hür olan her erkeğe, sağlığı oldukça yerinde olanlara farzdır. Bu farzı her bir kişinin kesinlikle yapması gerekenlerdendir. Bir kaç kişinin Cuma namazını eda etmesiyle yükümlülük kalkmaz.  Cenaze namazlarında 4 hak mezheplere göre  Hanefi, Şafii, Hanbeli, Maliki gibi ayrı ayrı sayılar ile katılanlar olunca diğer kişilerden bu yükümlülük , cenaze namazı yerine getirilmiş olur. Ancak Her Müslümanın cenazesine katılmak en iyi olanıdır.

Cuma namazı kimlere farz değildir?


Kadınlara farz değildir. Kadınlar normal öğlen namazını kılar  gibi namazlarını evlerinde kılarlar. Kadınların mescidi evlerinin bir köşesidir. Esir tutulan kişilere, kölelere, hükümlülere yani hür olmayanlara farz değildir.

doksan km ya da daha uzak yola gidenlere farz değildir.  Sağlığı  elverişli olmayan yani namaza gidemeyecek derecede olan veya gitse bile hastalığının artmasına neden olacak duruma geleceği endişesi olana farz değildir.  Bunların dahilinde görme engeli olan kardeşlerimize Cuma namazı farz değildir. Camiye gidemeyecek şekilde ayakları olmayan veya engelli olanlara farz değildir. 

Ancak farz olmayan kişiler birilerinin yardımı ile  camiye götürülürse  bu şekilde  cuma namazını eda edebilirler. Bir sakınca yoktur.

Cuma Namazı Kaç Rekat?

Toplamda 16 rekat olmaktadır. Bunlardan ilki 4 rekat ilk cuma namazının sünneti 2 rekat farz olan cuma namazı ve son sünnet olarak kılınan 4 rekat namaz,  ve sonra bir  4 rekat namaz daha kılınır bu namaza "âhir zuhur" namazı denir. En son öğle namazı anlamına gelmektedir. Ve en son olarak ise  2 rekat sünnet kılınır.  Şimdi bunların niyetleri nasıl edilir. Teker teker aşağıda belirtelim:


Ezan okunduğu zaman camide kıyam edilip ilk 4 rekat sünnet kılınır bu sünnet öğle namazının sünneti gibi kılınır. Niyet ederken ise, "niyet ettim Allah rızası için cuma namazının sünnetini kılmaya" diyerek tekbir getirilerek normal şekilde kılınır. 

Hutbenin hemen ardından imam ile birlikte hep beraber iki rekat farz kılınır, niyeti ise şöyle olmalıdır: “Niyet ettim Allah rızası için cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama”.  Farzı namazını kıldıktan sonra  cumanın dört rek’at son sünneti kılınır, niyeti şöyle yapılır: “Niyet ettim Allah rızası için cuma namazının sünnetini kılmaya”.  Son sünnetten sonra dört rek’at namaz kılınır, niyet ederken: “Niyet ettim Allah rızası için vaktine erişip kılamadığım âhir zuhur (en son öğle namazını) kılmaya”.  Âhir zuhur namazından sonra vaktin iki rek’at sünneti kılınmalıdır ve  niyet ederken “Niyet ettim Allah rızası için vaktin sünnetini kılmaya” .

Aslında  cuma namazının  farzı dört rekatttır. Ancak çoğu kimse 2 rekat olarak bilir. 4 rekat olarak kılmıyor ancak imam minbere çıktığı zaman hutbe okurken bu da 2 rekat namaz yerine geçiyor. Ve aynı namaz gibi. Ama burada yapılan çok hatalar var çünkü bu hutbe 2 rekat namaz yerine geçtiği gibi namazda nasıl tadili erkana uyduğumuz gibi olmalıyız. Dilimiz dahi oynamamalı, hutbe okurken elleri açmamalı, gerekmedikçe hareket etmemeli ve kesinlikle konuşmamalıyız. Pür dikkat imamı dinlemeliyiz.  Ve eğer  bu anda konuşan kimseler varsa o kimseye sus bile dememeliyiz bu Cumanın adabına aykırı bir davranıştır. Sevgili ziyaretçiler sizlerde bu bilgilere bilmeyenlere anlatırsanız ve bilinçlendirirseniz oldukça hayırlı bir amel işlemiş olursunuz. 

Tüm İslam Alemine Hayırlı Cumalar. 


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

7 yorum:

  1. Keşke bende Cuöa namazlarını kılabilsem ama iş yerinden izin almak maalesef mümkün olmuyor.Allah af etsin

    YanıtlaSil
  2. Her hafta gittimiz "Cuma Namazı"nda bilinmesi gerekilen bütün ayrıntılar anlatışmış güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  3. Bu gibi faydalı paylaşımlar sayesinde insanlarımız namaz kılarken daha bilinçli bir hale gelecektir. Hele ki en önemli namazlardan olan cuma namazının bu şekilde ayrıntılı anlatılması gerçekten takdire şahayan.

    YanıtlaSil
  4. gerçekten faydalı bir yazı olmuş. cuma namazının bilincinde olmayan onlarca insanımız varken bu mübarek günde böyle bir yazı yazdığını için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Cuma namazını kılmayı bilmeyenler için güzel bir anlatım olmuş umarım herkes yararlanır bu bilgiden ve herkes doğru şekilde kılar namazanı

    YanıtlaSil
  6. ülkemizin çoğunluğu müslüman olmasına rağmen hala bu kadar önemli bir namazı eda etmesini bilmeyen onlarca insan var :( geçen yanımda bir çocuk durmuştu ben ne yaparsam aynısını yapıyordu :( bakıyordu bana namazda çocuk ya :( böyle güze lbir paylaşım olması harika olmuş

    YanıtlaSil
  7. Paylaştığınız dini paylaşımlar dikkatimi çekiyor ve ilgi ile takip ediyorum bu yüzden sizi tebrik ederim. Cuma namazını ne yazık ki hala bilmeyen insanlar var umarım öğrenmelerine vesile olmuşsunuzdur.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.