-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » Bazı Dini Tabirler

ads
ads
Bazı Dini Tabirler


İbadet: Hepimizin çok sık duyduğu ve yerine getirdiği, 'kullukta bulunmak' anlamını ifade eder. Dini anlamı ise iyi bir niyet ile yapılan sevap kazanılan tüm işlere denir. İbadet yalnızca Allah'a yapılır. Oruç tutmak, Zekat vermek, Namaz kılmak gibi..


Taat: Verilen herhangi bir emri hemen yerine getirmeye denir. Aynı zamanda buna itaatte denilmektedir. Dini tabir olarak ise kişide niyet bulunsa da bulunmasa da yapılması durumunda sevap kazanılan tüm işlere denir.



Kurbet: Yakınlık anlamına gelir.



Niyet: İnsanın bir şeye kast etmesi yani kalbin onu istemesi ve kesin karar vermesidir. Dini olarak ise niyet; Allah'a yakın olmak için itaatte bulunarak manevi yakınlığa ulaşmayı kastetmektir.



Bildiğiniz  gibi ameller niyetlere göredir. Niyet olmadan amelin bir faydası olmaz. Bu sebeple niyet her daim önce gelir. 



Akıl: Ruhun kuvvetti demektir.



Bülûğ: Belli bir yaşa erişmektir.



Hüküm: Karar kılmak



Farz: Dinimiz için yapılması mutlak gereken olan herhangi bir ibadettir.



Farz-ı Ayn: Herbir insanın mutlak olarak yerine getirmesi gereken herhangi bir vazifedir.



Farz-ı Kifaye: Bazı insanların yapması ile diğer insanların üzerinden sorumluluğun kalkmasıdır. Örnek olarak cenaze namazı gibi.



Vacip: İslam dininde yapılması kesin olmamakla birlikte kesinliğe çok yakın olan şeydir. Yapılmaması cezayı gerektirdiği gibi yapılmasınında mükafatları vardır. Buna örnek olarak; Vitir ve bayram namazlarını gösterebiliriz.



Sünnet: Sünnet geçmişten günümüze kadar çok önemli bir yere sahiptir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in farzlar dışında yapmış olduğu şeylerdir. Bu sebeple sünnet iki kısıma ayrılır. Müekked sünnet ve gayr-i müekked sünnet.



Sünnet-i Müekkede: Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.)'in genel olarak devam edip ancak bazen terk ettiği sünnetlerdir.



Sünnet-i Gayr-i Müekkede: Kainatın Efendisi Muhammed Mustafa (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimizin ibadet maksadı ile ara ara yapmış olduğu şeylerdir. İkindi namazının ilk sünneti ve yatsı namazının ilk sünneti gibi. 


Müstehap: Kelime anlamı sevilen bir şey demektir. Dini terim olarak ise Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in ara sıra yaptıkları ve bazende yapmadıkları şeylerdir. Örnek olarak ise; kuşluk namazı gibi.


Mübah: İslam dininde hem yapılması hemde yapılmaması caiz olan şeylerdir.


Mekruh: Sevilmeyen, kötü görülen şeyler anlamına gelir.


Kerahet: Razı olmamak veya bi şeyi kötü görmek anlamını ifade eder. Her zaman için terk edilmesi gerekir.



Sahih: Şartlarına ve rükünlarını bir arada toplayan herhangi bir ibadet yahut muameledir. Örnek vermek gerekirse; Farzlarına ve aynı zamanda vaciplerine çok dikkat edilerek kılınan bir namaz sahih görülür. 


Caiz: Dinimizce yapılmasında herhangi mahsur bulunmayan yani yapılması yasak olmayan şey demektir.


Fasit: Sahih olmayan anlamındadır.


Taharet: Temizlik demektir.


Hades: Bazı ibadetleri yapmak için engel teşkil eden necasettir.


Habes: Madde olarak  kirli ve pis olan şeylerdir.


Bir önceki ilmihal konumuzda "İbadet ve Taharet" hakkında detaylı bilgiye yer verdik. Dilerseniz konumuza göz atabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

3 yorum:

  1. bu dini tabileri bilmek gerçekten bizlere hem okulda hem hayatta fayda saglayabilşir.

    YanıtlaSil
  2. Farz-Ayn, Farz-ı Kifaye gibi terimleri ilk kez duydum.

    YanıtlaSil
  3. Günümüzde bazı terimlerin yer yer yanlış yönlendirilebildiğini düşünüyorum. Bazı sünnetler yanlış yorumlanabiliyor.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.