-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » » » » Az Yemek Yemenin Sağlık Açısından Faydaları

ads
ads

Çok yemek yemenin sağlığa zararları nelerdir?



Genel olarak insanlar sanki dünyaya yemek yemek için gelmiş gibi bir görünüm sergiliyorlar. Ve neredeyse insanların zamanının büyük bölümü  sofralarda yemek yemekle geçiyor. Kimi insanlarda yemek yemekten hiç hoşlanmazlar. Yemek yeme işlemi onlara zor gelir, zevk almak yerine tam tersi olarak zorluk çekerler.  Aslına bakacak olursak zaten yemeği çok yemek sağlık açısından zararlı ve birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Ne oluyorsa zaten fazla kilolardan oluyor. Bir bakın etrafınıza zayıf insanlar mı daha sağlıklı, aşırı kilolu olanlar mı. Tabi bu yemek yeme meselesi ileri zamanlarda obeziteye dönüşüyor. Bazı insanlar zevk için sürekli  yemek yerler, bazılar sıkıntıdan kendini yemeğe verir. Bu böyle akıp gider.  

Az Yemek Yemenin Sağlık Açısından Faydaları



Yemek ne için yenir ilk önce bunu bilmemiz lazım. Bir insan yemeği güç kazanmak  için yemeli  fazla yememeli orta kararında yemeli. Bunu daha açık ve net örneklerle  sizlere aktaracağız. Aslında insan ne için yemek yemeli sorusunun cevabı aşağıda.

Az yemek yemenin faydası hakkında: 


Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde  şöyle buyurmuştur.

" Ademoğlu midesinden daha kötü bir kap doldurmamıştır. Ademoğluna kendisini ayakta tutacak kadar yemesi içmesi yeterlidir. Eğer daha fazla yiyecekse en azından midesini üç bölüme ayırsın. Birini yemek, birini su, birini de hava için kullansın."

Bu hadis-i şerif çok güzel az yemek yemenin faziletini anlatmaktadır. Yemeği aslında ibadet yapmak için yemeli,  bunun için  güç kazanmak gerekir ve bu da gıdalarla olur. Bunu zevk haline getirmek yerine  kendine yetecek kadar yani ayakta duracak, ibadetlerini yapacak kadar ancak kendini çok zayıf düşürecek kadar da az yemek gene ona zarar olarak dönecektir ki; bu sebeple ibadetlerini yapamayacak, güçten düşecek ve  geçimini sağlamak için çalışamayacaktır. 

Çok yemek yemek  kalbi zayıflatır.  Büyük zatlar genelde az yemek yerler ve çok ibadet ederlerdi. Düşünün zaten öbür dünyada her şeyden sorguya çekileceğiz. Bu vücudumuz bize emanettir. Bu bize sorulmayacak mı, biz çok yemek yiyerek oburluk derecesine gelerek, vücudumuza zarar vermiş olacağız ve aynı zamanda ileride gelecek olan hastalıklara davetiye çıkarmış olacağız. Bunların hesapları ve tüm hesaplar zaten sorulacak. Olaya İslami açıdan bakmak istemeyenler sağlık açısından baksın orta kararda mı yemek iyi çok yemek mi kararı verin ve araştırmasını yapın.  Zaten karnını tıka basa dolduran insan hantallaşır ve neredeyse pek fazla  hareket edemez. 

Sünnete göre yemek yeme şekli çok aç kalmadan yemek ve yiyince çok doymayacak kadar yemektir. Bunun fazlası da azı da zararlıdır. Ortayı bulmak lazımdır. Bunun nedeni ise  açlık insanı güçten düşürmektedir. İbadet edemeyecek ve geçimini sağlayamayacak duruma sokabilir. Oburluk ise daha vahimdir. Nefsin iç alemindeki gücünü çoğaltır. Aynı zamanda kalbi zayıflatır. Ve bu nedenle de sağlığımız elimizden uçup gider. 

Şöyle çok güzel bir söz vardır. Konuyu tam tamına özetleyecek niteliktedir.

"Azı seni taşır, çoğunu da sen taşırsın"

Bir önceki sağlıkla ilgili konumuzda "Hastalık Geliyorum Der mi?" yazımıza göz atabilirsiniz. İlgili bağlantıyı tıklayarak konuya yönlenebilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

6 yorum:

  1. az yemenın faydası tabiki de kilo alımının azalması olacaktır temel olarak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun yaninda mideyi de rahatlatacaktir az yemek yemek. Hatta ramazan aylarinda mide dinlenir ve guc kazanir bu sayde

      Sil
  2. peygaberimizin de dediği gibi midenin 3/1i yemek 3/1i su geri kalan kısmı ise boş olmalı.

    YanıtlaSil
  3. Az yemek yemek bence mideye xok yuklenilmediyi icin sagliklidie. Ayrica gereksiz kalori alimindan korur bizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet az yemek yemenin en başta mideye sonra diğer organlara faydası var. hatta ramazan ayında en cok dinlenen organımız bu sebeple midemiz. onunda dinlenmek hakkı

      Sil
  4. yemeği doyuma ulasınca bırakmak lazım aslında. biz napıyoruz patlayana kadar yıyoruz. israf resmen . bunyeyede zararlı

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.