-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Tüp Bebekte Çoğul Gebelik

ads
ads
Çoğul gebelik, tüp bebek tedavisi sırasında anne rahmine birden fazla embriyonun transfer edilmesi ya da transfer edilen embriyonun kendi kendine bölünmesi şeklinde gerçekleşebilir. Bu sebeple embriyo transferi yapıldıktan sonra anne adayları ikiz bebeklere gebe kalabilirler, hatta iki embriyo transferi sonrası üçüz gebeliklerin yaşanması da olasıdır. Üremeye yardımcı teknikler sayesinde bu gibi durumların varlığında ciddi ölçüde artışlar yaşanmıştır. Aşılama tedavilerinde yumurtaların uyarılması sonucunda birden fazla yumurta aynı siklus içerisinde gelişim gösterir ve bu durum çoğul gebeliğe yol açabilir.

Tüp Bebekte Çoğul Gebelik


Yapılan gözlemler sonucunda anne yaşı arttıkça çoğul gebelik vakalarının da arttığı ortaya çıkmıştır. Aynı şekilde ailesinde herhangi bir tedavi olmadan, doğal yolla ikiz bebek sahibi olanların çoğul gebelik yaşama şansı daha fazladır. Çoğul gebeliğin en temel nedeni ise tüp bebek tedavisi gibi üremeye destek olan tedavi teknikleridir. Tüp bebek tedavisi çiftler için hem maddi hem de manevi açıdan zorlayıcı bir süreç olabildiği için tedavinin başarı oranını arttırmak adına anne rahmine daha fazla embriyo yerleştirilebilir, fazla sayıda yapılan embriyo transferi de sıklıkla çoğul gebeliğe sebep olur.

Çoğul gebelik soncunda çiftler, tek yumurta ya da çift yumurta ikizlerine sahip olabilirler. Tek yumurta ikizleri, spermin yumurtayı döllemesinden sonra bölünmesi ile meydana gelirler. Bu şekilde meydana gelen bebeklerin neredeyse tüm özellikleri aynı olabilir. Bebeklerin yapısal özellikleri embriyonun döllenmeden kaç saat sonra bölündüğüne göre değişiklik gösterebilir. Ayrı yumurta ikizleri ise tüp bebek tedavisinden iki farklı embriyonun anne rahmine transfer edilmesi ya da doğal sikluslar içerisinden kendiliğinden oluşması ile meydana gelirler.

Çoğul gebelikler pek çok çift için mutlu edici bir vaka olsa da aynı zamanda hem bebek hem de anneyi ilgilendiren riskler taşımaktadır. Çoğul gebelikler tekli gebeliklere göre daha fazla risk taşır ve bu riskler bebek sayısı arttıkça daha da artar. Çoğul gebelik sürecinde anne adaylarının yaşadığı mide bulantısı ve kusma durumları daha şiddetli gerçekleşebilir aynı şekilde doğum sonrası yaşanan depresyon vakaları da çoğul gebelik yaşayan annelerde daha sık yaşanmaktadır. Gebelik sırasında ikizlerden birinin anne karnında ölme riski vardır, bu risk bebek sayısı ile birlikte artmaktadır. Çoğul gebeliklerde erken doğum riski daha fazla olduğu gibi erken doğuma bağlı olarak, doğum sonrası bebek ölümü riski de normal gebeliklere göre daha fazladır. Yine bebek sayısı arttıkça ana rahminde bebekte gelişim geriliği yaşanması ve doğuştan gelen sakatlıkların görülme olasılığı artmaktadır. Sezaryenle doğum yöntemi çoğul gebelikler de daha sık kullanılmaktadır, bunun yanında kordon anomalileri ve kordon sarkması gibi durumların yaşanması riski daha fazladır.

Çoğul gebelik sırasında annelerin beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Bebek sayısı fazla olduğundan tüketmesi gereken besin, vitamin ve mineraller de daha fazla olmalıdır. Sürecin olabildiğince sorunsuz geçmesi adına normal gebeliklere göre daha sık kontrole gidilmeli ve bebeklerin durumu gözlenmelidir. Daha fazla bilgiyi burada okuyabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.