-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Yandex.com.tr Arama Motoru

ads
ads
Rus arama motoru Yandex bir süredir Türkiye’nin hizmetinde. “Her şeyi bulun” sloganı ile yaptığı TV reklam atılımı ile pek çok kişi tarafından bilinir hale geldi. Şimdilerde akıllarda tek bir soru var; Google’a bir rakip mi yoksa sadece diğer alternatiflerden mi?


Kimileri için alternatiften öteye gitmese de yıllardır içinde yer aldığım internetin acımasız kurallarından birisinden yola çıkarak söyleyeceğim şu; Türkiye üzerinde Google’a ciddi bir rakip! Hepimiz iyi biliyoruz ki Yahoo gibi devler bu sektörden ağır kayıplar ile her yıl silinmeye devam ediyor. Çünkü kullanıcı tarafı olmadan sadece hizmet sunmak bir yere kadar. Kullanıcı anlaşılır olmak isterken buna gayet ciddi bir tutumla cevap vermek ya da hiç vermemek kayıp vermekten öteye götürmüyor.


Yandex gerek politikası yönünden gayet esnek ve kullanıcı taraflı olması ile biz sıcak kanlı insanlar için belli bir yer edecek türden. Yenilikçi politikası ile sunduğu hizmetlerden söz etmeye aslında gerek bile duymuyorum. Çünkü artık Google dahil pek çok arama motorunun yaptığını günümüz şartlarında rahatça yapmak mümkün. Ancak aynısını al değiştir ve hizmete sun politikası yetersiz olur. Yandex işte tamda burada yapılan hizmeti süzerek en yenilikçi teknoloji ile birleştiriyor ve hizmete sunuyor. İşte Yandex‘in sunduğu hizmetler...





Google Haritalar derken Yandex Haritalar ile tanışıldı. Kimse şu an üstüne basmasa da o panorama özelliği için illaki bir göz atma gereğinde bulunuyor. İşte her şey de burada başlıyor zaten. Bulunduğunuz bölgeye ya da görmek istediğiniz bir yere Haritalardan kuşbakışı bakmak çok güzel öyle değil mi? Peki bir de buna panorama farkı ile bakmak eklense nasıl olurdu? Hadi gelin bir boğaz keyfi yapalım şimdi...

İşte sadece kuşbakışı bakmanın yeterli olmadığı anlar var. O anlarda imdadımıza Yandex yetişiyor.


Yenilikçi yapı diyorum en baştan beri. Neye göre diyorum gelin açmaya devam edeyim. Bu arada YGS-LYS sonuçları açıklandı ve tercihler başladı. Tercihte bulunacak herkes ÖSYM üniversite kılavuzlarını inceliyor bir şeyler öğrenip puanınıda baz alarak ona göre hareket etme çabasına girmiş bulunuyor. Google üzerinden üniversitenin adını aratıp siteye girip 2011 yılına ait alınan öğrenci sayısı, taban/tavan puanlarına ulaşmak mümkün. Ancak Yandex tam da burada bir yenilik sunuyor ki üniversite sitesine girmeye gerek bile kalmıyor. İllaki girecekseniz de sanırım üniversitenin yapısına, şekline bakmak için gireceksiniz demektir. Çünkü Yandex direk sonuçlarda üniversitenin 2011 yılına ait puanlarını önünüze seriyor....




Görülen bu yenilik bile doğrudan kullanıcı taraflı, vakit dostu bir yenilik. Hepimizin hoşuna gidecek türden öyle değil mi?


Mesela şimdide Yandex‘e “aşk şarkısı” yazalım. Sonuçların en üstünde çıkacak olan oynatıcı üzerinden en güzel ve an alakalı aşk şiirlerini dinlemeye başlayın...





Bugün Google’a alternatif bir arama motoru olması gözü ile bakılan Yandex aslında Google ile eş pek çok özelliği bünyesinde barındırıyor. Bunlara ek geliştirmeleride beraberinde getiriyor. Şimdir sormakta fayda var diye düşünüyorum. Sizce böyle bir arama motoruna alternatif arama motoru gözü ile bakmak ne kadar doğru? Bu şekilde bakmaya devam ettiğimiz sürede Google tekelinde ona mecburmuşuz havasında yürümez mi işler?


Şimdi Google destek birimine geçip bir mesaj yazın. Otomatik gelecek olan cevap yerine tarafınıza destek biriminden gelecek olan cevabın sürecini ölçümleyin. Bir de geçip Yandex destek birimine bir mesaj yazın. Buna gelecek olan cevabın süresinide ölçümleyin ve karşılaştırın. Bu tarz şeyler basit konular gibi durabilir. Ancak bana göre hizmet sunan her kuruluş için önem arz eden konular. Bugün bu kuruluşa soracağınız bir sorunuz yok diye bu konuda olsada olur olmasada olur mantığı ile hareket etmek yanlış olur.


Hepimiz Türkçe yazıyor Türkçe konuşuyoruz. Yandex Türkiye serviside bu şekilde hareket ediyor. O da sizin gibi, benim gibi bir Türk. Altyapısı Rus olsada hizmet verdiği bölgeye göre tam anlamı ile hizmet vermek için çalışıyor. Google’ın altyapısı Amerika. Sunduğu hizmetlerinin pek çoğu daha yeni yeni Türkçe dilini destekler oldu. Ona bağlı olan yatırımlarından video sitesi olan YouTube var mesela. Türkiye’den her ay milyonlarca ziyaretçi alıyor. Kısacası Türkiye’den fazlası ile faydalanıyor. Ancak henüz Türkçe bilmiyor! Çünkü Google işine gelen bölgeler için bu konuda aceleci davranıyor. Yıllardır bizden faydalanan Google evet pek çok hizmetinde henüz Türkçe dilini desteklemiyor. Bana göre en büyük eksilerden biriside bu. Kısacası Ruslar bu işi çok güzel bir şekilde başarmışlar.


Son olarak şunu anlamakta fayda var; arama motoru demek aradığınızla alakalı sonuçları içinde barındıran siteleri bulan ve ona yönlendiren bir mecra değildir. Bana göre arama motorunun tanımı yeniden yapılmalı ve bu tanım yapılırken Yandex‘in politikası kesinlikle baz alınmalı...

Kaynak: Yandex; Sadece Alternatif Arama Motoru mu Yoksa Ciddi Bir Rakip mi?


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.