-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Geleceğin yükselen mesleği: SEO uzmanlığı

ads
ads
Geleceğin yükselen mesleği: SEO uzmanlığı
Nüfusunun 37 milyonundan fazlası internet kullanan ülkemizde web sitelerinin daha çok trafik almak ve daha fazla satış yapmak adına arama motorlarında üst sıralara çıkma savaşı giderek büyüyor. İşte tam da bu noktada internet sitelerinin imdadına SEO uzmanları yetişiyor.

Web sitelerinin arama motorlarında daha üst sırada yer alması için çalışma yapan SEO uzmanları, sektörde var olan nitelikli eleman ihtiyacı henüz karşılanamadığı için kolayca iş bulup Türkiye ortalamasının üzerinde gelir elde edebiliyorlar. Özellikle SEO alanına yatırım yapmanın kârlı olduğunu gören ve böylece SEO çalışmalarının önemini daha iyi kavramaya başlayan kurumlar, SEO uzmanlarına bünyelerinde yer veriyorlar.

ÜCRETLERİ 2000 TL’DEN BAŞLIYOR

Yurtdışındaki SEO uzmanları saatlik bazda ücret talep ederken, ülkemizde proje başı ücretlendirme yöntemi daha çok tercih ediliyor. İngiltere, ABD ve Kanada gibi ülkelerde SEO uzmanlarına ödenen saatlik ücret 100-150$ arası değişirken, Türkiye'de aylık 1900 ile 5000 TL arasına varan rakamlar söz konusu. Ancak gelişen sektöre ve artan uzman ihtiyacına paralel önümüzdeki yıllarda 9.000 TL seviyelerine ulaşması beklenmektedir. SEO çalışmaları büyük çoğunlukla Google odaklı gerçekleştirildiği için, dev arama motorunun anavatanı olan ABD’de SEO çalışmalarına ödenen bütçe bir hayli yüksek. SEO çalışması yapanlara ödenen saatlik ortalama 25$ ile Hindistan, Avusturya ve Yeni Zelanda’dan sonra en düşük bütçeyi ayıran ülke olarak gözüküyor.

Yeni nesil pazarlama aracı olarak değerlendirilen SEO çalışmalarının önemi her geçen gün daha iyi anlaşılırken, bu alanda kendini geliştiren nitelikli eleman ihtiyacının olduğu da ifade ediliyor.

Webtures SEO ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Gülten, gelecekte SEO uzmanlığının daha da önem kazanacağını belirterek kariyer hedefleyen kişilerin bu alanda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca Gülten, sektöre yeni adım atacak kişilere de şu tavsiyelerde bulundu:
SEO uzmanı olmak isteyenler sürekli olarak gelişmelerden haberdar olmalı, blog ve forumları da takip ederek Google tarafından yapılan algoritma güncellemelerine karşı pozisyon almalı. Ayrıca karşılaşılan sorunlara karşı hızlı ve etkin çözüm üretmeniz istenecektir. Çalışmalarda her zaman dürüst olmak ve SEO çalışmalarını yaparken etik ahlak kurallarına bağlı kalmak size başarıyı getirecektir.

SEO NEDİR?

Search Engine Optimization (Arama motoru optimizasyonu) teriminin kısaltması olan SEO, internet sitelerinin Google ve diğer arama motorlarında daha üst sıralarda yer alması için yapılan çalışmalara denir.

SEO UZMANI KİME DENİR?

Arama motoru sıralamasında yükselmek ve daha fazla ziyaretçi çekmek isteyen internet sitelerine ücretli olarak çalışma sağlayan kişilere SEO uzmanı denir.

SEO NASIL ÖĞRENİLİR?


Ülkemizde SEO alanında yerli bilgi kaynakları kısıtlı olduğu için SEO uzmanı olmaya aday kişilerin yabancı dil bilmesinin önemli bir artı değer olduğu belirtiliyor. SEO ile ilgili haberleri paylaşan blog sitelerinin yanı sıra, Google yöneticilerinin Twitter güncellemelerini takip etmek, yerli ve yabancı forum sitelerinde SEO üzerine yapılan tartışmaları izlemek de SEO uzmanlarına ekstra bilgi edinme açısından önemli. Bununla birlikte Kaan Gülten’in kaleme aldığı Uzmanından SEO ve Sorularla SEO kitapları, Türkçe en değerli SEO kaynakları arasında gösterilmektedir.

Yazan: Özgür Aksoy (Seo uzmanı)

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. geçimini bununla sağlayanların olduğu önemli bir sektör haine geldi seo kesinlikle dikkate değer bir sektör haline geldi.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.