-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Ramazan Ayı ve Oruç Tutmanın Önemi Hakkında

ads
ads

Orucun ve Ramazan ayının fazileti

Ramazan-ı Şerif hakkında imam-ı Rabbani hazretleri şöyle buyurmaktadır:

Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.


Ramazan ayında özellikle çalışan insanlar oruç tutarken zorlanırlar. Bundan dolayı  Ramazan ayının hürmetine ve işçilerin rahat şekilde oruç tutmaları için işveren kişi yanında çalışanların işlerini hafifletmesi sayesinde günahlarının affedileceği bildirilmektedir.  Aynı zamanda cehennem azabından kurtulur. 


Ramazan Ayı ve Oruç Tutmanın Önemi Hakkında


Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz  Ramazan- Şerif geldiği zaman köleleri azat ederdi. Ve kendisinden istenilen şeyleri verirdi. Bu ayda yapılan her iyilik, ibadet, nafile, farzlar diğer aylara göre kat kat daha fazla olarak amel defterine yazılır ve bu mübarek ayı gerektiği gibi geçiren kimse diğer günlerde de aynı şekilde Allah'ın istediği gibi biri olarak güzel işleri yapar. Fakat bunun tam tersine mübarek Ramazan-ı Şerif ayında günah işleyen, içki, kumar, vb. Bu aya saygısızlığından dolayı tüm senesi günahları işlemekle geçer. 

Kimin ne  zaman ne olacağı belli olmadığı için bizi bu mübarek Ramazan ayına kavuşturan Hz. Allah (c.c.)'a ne kadar şükretsek azdır. Bundan dolayı bu günleri çok iyi değerlendirmeliyiz. Ahireti kazanmak için elimizdeki bu fırsatı en iyi şekilde yılmadan, usanmadan ve gerektiği şekilde ama en iyi şekilde geçirmek için tüm fırsatları değerlendirmeli. Fakirlere iftar yaptırmayı, sadaka vermeyi, Farz, vacip, nafile birçok ibadetleri yapmayı Allah bizlere nasip etsin. 

Kur'an-ı Kerim Ramazan ayında indi. Ramazan ayının 27. gecesinde Kadir gecesi vardır ve Kadir gecesi de bu aydadır. Oruç tuttuğumuz zaman iftarı erken yapmak ve sahuru geç yapmak sünnetlerdendir. Bu yüzden bu iki sünneti elimizden geldiği kadar yapmaya çalışmak bizlere çok şey kazandıracaktır. 

İftar zamanı zaten genel olarak acele edilir. Çünkü insan acıkır, susar ve acziyet içinde olur. Bu yüzden iftarın acele edilmesi insanın aciz olduğunun göstergesidir. Bundan dolayı insan her şeye muhtaçtır. Her şeyin sahibi Yüce Allah hiçbir şeye muhtaç değildir ve her şey O'nun dur. Ve Her şey Allah'a muhtaçtır. Bizlerde kulluk görevimizi elimizden geldiği kadar yerine getirmek için fırsatlar sunulmuş ve bereketli zamanda, zorluk olmadan ibadetlerimizi yerine getirebileceğimiz bir ülkede yaşamaktayız. 

Oruç açarken hurma ile iftar etmek sünnettir. Bu hem vücut için sağlıklı hemde Allah'ın rızasını kazanmamıza yardımcıdır. 

İftar edince, (Zehebez-zama’ vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir.

Her insan günahkardır. Bu ayın yüzü suyu hürmetine her gece  onlarca, yüzlerce, binlerce Mümin cehennemden azat olur ve cehennemden kurtulur. Bu ayın en önemli faziletlerinden biride şeytanların bağlanması, cehennem kapılarının kapanması ve en önemlisi "Cennet" kapılarının açılmasıdır. Bilmem  fark ettiniz mi? Bu ayda değişik bir hava olur, mutluluk, huzur, neşe sanki cennet kokuları yayılıyormuşcasına. 

Bazı kimseler vardır, oruç tutmaz veya tutamayacak durumdadır. Ancak bu ayın hürmetine oruç tutanlara saygı göstermek güzeldir. Fakat açıktan oruç yiyen bir kimse mübarek Ramazan ayına saygısızlık etmiş olur. Namaz kılmayan kişi oruç tutabilir. Oruç ve diğer ibadetlerin yeri ayrıdır. Ancak  Namaz, oruç ve diğer ibadetler birleşince bir bütün meydana gelir ve insan o zaman kendi huzurunu elde edebilir. 

Sadece oruç tutan kimsede bu ayda haramlardan kaçınmalı ve son sürat kaçınmalı ki, tuttuğu orucun sevabını işlediği günahlar silip süpürmesin. 

Oruç tutmak Ramazan  ayında farz olduğu gibi diğer aylar ve günlerde nafile olarak tutulan oruçlar vardır. Fakat Ramazan günlerinde tutulan orucun sevabını diğer günlerde tutulan nafile oruçların sevabı ile asla kıyaslanamaz.  Çünkü kat kat sevabı fazla olduğundan çok önemlidir. 

Müslüman kimse özürsüz olarak oruç tutmaması büyük günahtır. 

Hadis-i şerifte, ("Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz") buyuruldu. [Tirmizi] (Ama orucu kazaya bırakmayı mubah kılan dînî bir mazeret varsa, o zaman ramazan orucunu kazaya bırakmak günah olmaz.)



Ramazan-ı Şerif Ayı için Bazı Hadis-i Şerifler

(Ramazan ayında oruç tutmayı farz bilip, sevabını da Allahü teâlâdan bekleyerek oruç tutanın günahları affolur.) [Buhari]

(Ramazan ayı gelince, “Ey hayır ehli, hayra koş! Şer ehli, sen de kötülüklerden el çek” denir.) [Nesai]

(Ramazan bereket ayıdır. Allahü teâlâ bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. Bu ayın hakkını gözetin! Ancak Cehenneme gidecek olan, bu ayda rahmetten mahrum kalır.) [Taberani]

(Ramazan-ı şerif ayı geldiği zaman, Allahü teâlâ meleklere, müminlere istigfar etmelerini emreder.) [Deylemi]

(Farz namaz, sonraki namaza kadar; Cuma, sonraki Cumaya kadar; ramazan ayı, sonraki ramazana kadar olan günahlara kefaret olur.) [Taberani]

(Ramazan orucu farz, teravih sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur.) [Nesai]

(Bu aya ramazan denmesinin sebebi, günahları yakıp erittiği içindir.) [İ. Mansur]

(Ramazan ayında ailenizin nafakasını geniş tutunuz! Bu ayda yapılan harcama, Allah yolunda yapılan harcama gibi sevaptır.) [İbni Ebiddünya]

(Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret, sonuysa Cehennemden kurtuluştur.) [İ. Ebiddünya]

(Oruç tutan müminin susması tesbih, uykusu ibadet, duası müstecap ve amelinin sevabı da çoktur.) [Deylemi]

(Bilhassa oruçlu iken çirkin, kötü söz söylemeyin! Biri size sataşırsa, ona “Ben oruçluyum” deyin!) [Buhari]

(Gerçek oruç, sadece yiyip içmeyi değil, boş ve hayasızca sözleri de terk ederek tutulan oruçtur.) [Hakim]

(Allah yolunda bir gün oruç tutanı, Allahü teâlâ yetmiş yıllık mesafe kadar cehennemden uzaklaştırır.) [Buhari]

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.