-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Muharrem Orucu 2015

ads
ads

Muharrem Ayı ve Önemi! Muharrem Ayında Yapılacak İbadetler.

Muharrem ayı neden bu kadar önemli? Muharrem ayı orucu. Muharrem ayı ne zaman başlıyor! Aşure günü ne zaman? Muharrem ayında hangi ibadetler yapılabilir? Muharrem ayı ne zaman bitiyor? Muharrem 2015 orucu hakkında detaylar yazımızda..


Muharrem, hicri yılın ilk ayı olarak bilinmektedir. Muharrem ayı Allah'ın (c.c.) ayıdır. Buradan şu anlaşılmamalıdır; Allah'ın günü, yılı, ayı olmaz. Ancak bazı özel günler ve aylar vardır ki, bu aylarda yapılan ibadetlerin mükafatı diğerlerinden farklıdır. Allah'ın ayı denmesinin sebebi ise bu ayda Cenâb-ı Hakk'ın rahmetine kavuşmak için çok önemli bir fırsatı olduğu için Kainatın Efendisi Muhammed Mustafa (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) bu şekilde ifade buyurmuştur. 


Muharrem Orucu 2015


Muharrem ayı, ilahi bereket, feyizlerle dolu günler, rahmetin en yoğun olduğu zaman, keremin en çok bol olduğu aydır. Bu yüzden İslam alemi için bu ay çok önem arz etmektedir. 

Bu ayda çok olaylar vuku bulmuştur. Bunlardan bazları şunlardır:

* Hz. Adem (a.s.) Peygamberin tövbesi muharrem ayında kabul görmüştür. 
* Hz. Nuh (a.s.)'ın kavminin helakının son bulması ve Nuh Peygamberin gemisinin cudi dağına oturması da bu ayda olmuştur.
* Hz. İbrahim (a.s.) bu ayda dünyaya gelmişlerdir. Ancak bu ayın aşura günü doğmuştur. Hz. İbrahim peygamber Nemrut ateşine atıldığından sonra bu ayda ateşten kurtulmuştur. Aynı şekilde Hz. İsmail (a.s.)'ın kurban edilme emri bu ayda verilmiştir. 
* Hz. Yakup (a.s.)'in gözleri bu ayda görmeye başlamıştır.  Aynı şekilde oğlu Hz. Yusuf (a.s.)'a bu ayda kavuşmuş ve hasret bitmiştir. Kuyuya atılan Yusuf (a.s.) bu ayda oradan çıkarılmış ve Mısır kralı tarafından devlet hazinelerinin başına tayin edilmştir.
* Hz. Eyyüb peygamber uzunca seneler hastalık çekmiştir ve bu senelerin akabinde muharrem ayında tüm hastalıklarından bu ayda kurtulmuştur. 
* Hz. Musa (a.s.)'da bu ayda doğmuştur. Bununla birlikte birçok mucize ve firavun ordusunu kızıl denizde bu ayda yok edilmiştir. 
* Hz. Davud (a.s.)'ın tövbesi bu ayda kabul edilmiştir.
* Dünyada hiç kimseye verilmeyen saltanat Hz. Süleyman peygambere bu ayda verilmiştir.
* Hz. İsa (a.s.)'da bu ayda dünyaya gelmiş ve zalimlerin zulmünden bu ayda kurtularak göğe yükseltilmiştir.
* Son Peygamber, Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'e  geçmiş ve gelecek olan tüm günahlarının affedildiğine dair teminat bu ayda Efendimize arz edilmiştir.

Bu olaylar bu ayda gerçekleşen en önemli olaylardır. Bunlar haricinde birçok hadise daha vardır. Ancak biz bu kadarını sizlere sunuyoruz. Görüldüğü gibi muharrem ayının ne kadar önemli olduğunu gösteren ve geçmişimizde yaşanan hadiselere bakarsak ve iyice anlarsak daha netlik kazanmış oluyor. 

Bilindiği gibi muharrem ayı içerisinde Âşura günü vardır. Âşura günü ise muharrem ayının onuncu gününe denk gelmektedir.  Âşura gününün önemi de oldukça  büyüktür ve faziletleri vardır. Bu günün Allah katında çok önemli bir yeri bulunmaktadır.  Bundan dolayı bu günlerde oruç tutmak çok faziletli bir ibadettir. 

Âşure günü muharrem ayının 10. gününe denk gelmektedir. Aşure günü ne zaman sorusunu birçok kişi merak edip ve araştırıyor. Aşüre günü bu sene 23 Ekim 2015 Cuma gününe denk geliyor.

Yukarıda belirttiğimiz  gibi muharrem ayının diğer aylardan ayrı bir konumu olduğu gibi aşüre günününde diğer günlerden ayrı ve bereketli bir yeri olduğu bilinir. 

Aşüre gününün değerini anlatan bir ayet-i Kerime'de mealen (Fecr Sûresinin ikinci âyeti olan "On geceye yemin olsun" ifâdelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz.)

Bazı tefsirlerde bu on gecenin Muharrem'in Âşuresine kadar geçen gece olduğu anlatılmaktadır.

Bugüne neden aşüre günü denmektedir?

Muharrem ayının 10. gününe denk geldiği için aşüre günü denmektedir. Bununla birlikte Allah Teala bugünde Peygamberlerine 10 değişik ikram ve ihsanda bulunduğu için bu isim verilmiştir. Bunlar hadis kaynaklarında geçmektedir.  Peygamberlere verilen bu ikramların bazılarını yukarıda renkli olarak yazmıştık.  

Bu İslam alemi için çok mübarek bir ay olduğundan yapılacak ibadetlerin arasında akla ilk gelen oruç tutmaktır.  Bu güzel ayda sadece oruç tutmak değil, aynı zamanda nafile ibadetler arasında gece namazı (teheccüd) kılmakta diğer aylara nazaran daha faziletli ve sevabı boldur. 

Ancak muharrem ayı Yahudi ve Hristiyan yani Ehl-i Kitap olan kafirler tarafından da kutsal sayılırdı. Peygamber Efendimiz (a.s.v.) Medine'ye hicret ettiklerinde burada Yahudilerin oruçlu olduklarını öğrendi. Ve bu ne orucu diye sordu. 

Yahudiler ise bu soruya cevap olarak şunları söylediler:

"Bugün Allah'ın Musa'yı düşmanlarından kurtardığı Firavun'u boğdurduğu gündür. Hz. Musa (a.s.) şükür olarak bugün oruç tutmuştur" dediler.

Bundan dolayı Yahudilere ibadet konusunda benzememek için biz Müslümanların yapması gereken ya bir gün önce başlamak yada bir gün sonra başlamak daha faziletlidir. Yani 9 ile 10'u veya 10 ile 11 arasında tutmak daha evladır. Bu şekilde Yahudilere benzememiş oluyoruz. İbadet konusunda bile onlara benzememek ne kadar güzel. 

Peygamber Efendimiz Yukarıdaki Hadis-i Şerifin akabinde şöyle buyurdu:

"Biz, Musa'nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz"

O zamanlarda henüz daha Ramazan orucu farz kılınmamıştı ancak Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) o günlerde oruç tutar ve sahabilerine tutmalarını emrederdi. Yani o günün orucunu vacip olarak yaparlardı. Taki Ramazan orucu emredilene kadar. Ramazan orucunun farz kılınmasından sonra Peygamberimiz (a.s.v.) herkesi serbest bırakarak "isteyen tutar, istemeyen tutmaz" buyurdu.  Bundan dolayı aşüre günü orucu Peygamberimizin sünneti olarak kalmış oldu. Bu ayda tutulan oruç ile  ilahi feyiz, bereket ve ihsanlara kavuşmak mümkün ve Efendimiz (s.a.v.)'in sünnetini de yerine getirmiş oluruz. Ramazan ayından sonraki en çok sevap kazandıran oruç Muharrem ayında tutulan oruç olduğu hadisi şeriflerde sabittir. 

Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır:

"Âşure Gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum."

Diğer bir hadiste şöyle buyrulur:

"Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur"

Konumuzun sonlarına  doğru gelirken, tekrar etmekte fayda vardır. Bu ayda birçok ibadeti yapabiliriz. Bu ayın bereketi ile, sadaka verilmeli, nafile namazları daha fazla kılmalı, gece namazına kalkılmalı, fakirlere yardım edilmeli ve Allah'ın hoşnut olacağı şeylere daha fazla yönelmeliyiz. Bu şekilde bu ayın bereketinden Allah'ın izniyle istifade edip affedilmiş kullar arasında girmiş oluruz İnşAllah. 


Bir önceki konumuzu okumak isterseniz "Hz. Musa (a.s.) kıssası..." sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

6 yorum:

  1. sonuna geldik muharrem orucunun cuma günü aşure gün inşallah...

    YanıtlaSil
  2. Yani anladığım kadarı ile çoktan muharrem ayına girmiş bulunuyoruz.o zman dualarımızı etme zamanı

    YanıtlaSil
  3. Allah (cc) herkese muharrem orucu tutmayı nasip etsin kolaylıklar versin inşallah

    YanıtlaSil
  4. Muharrem ayı tüm müslüman camiasına mübarek olsun inşallah.

    YanıtlaSil
  5. Maneviyatın tavan yaptığı şu günlerde, Hz. Hasan-Hüseyin efendilerimizi biraz daha anlamak, Allah katında rıza kazanmak amacı ile yaptığımız ibadetlerimizi kabul olur inşallah..

    YanıtlaSil
  6. bu ayın faziletlerinin sayılamayacak kadar çok olduğuna bir çok yazıda rastladım kalp ile bu ayı eda ederek gecirmek insanoğlu için bir selamet müjdesi olmalı

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.