Bin İşit Bir Söyle atasözü ve anlamı:
Bin işit bir söyle çok konuşma
Bu atasözü tüm insanları ilgilendiren cinsten genel olarak zaten atasözleri genele hitap eder ama bu atasözünün yeri daha ayrıdır. Bilirsiniz veya kendimiz çok konuşan veya boş yere konuşan kişileri gördük. Bu tür malayani konuşmalar insanın başına dert açmaktan başka bir işe yaramaz yahut kişinin değerini hiç edebilir.
Çok konuşmak ve özellikle gereksiz yere veya yerlerde konuşmak insana bela olabilir.
Örnek olarak, bir insanla tartışıyoruz ve karşı taraf ağzına geleni söylüyor bu durumda yapmamız gereken, susmak konuşması bitene kadar susmak ve olgunluk göstermektir.
Ancak bunun tam tersi olursa iki tarafta birbirine ağır sözler, hakaretler bunun gibi sözler söylerse iş çok kötüye gider. kavga olur ve ötesi de olabilir. O yüzden dikkatli olmak ve susmayı bilmek lazım.
Susmak edeptir. Her insan kolay kolay susmayı bilemez. Yeri geldiğinde konuşmak, yeri geldiğinde susmak bilge insanların işidir. Ama bizlerde en azından tam olarak susmayı beceremiyorsak bunu kendimize ilke edinmeli ve bu gibi davranışlarda kaçınmalıyız.
Tartışma anında bir tarafın susması ve olgunluk göstermesi olabilecek kavganın öne geçilmesi demektir. Ancak karşı taraf bunu insanın bilgeliğine veya olgunluğuna vermeyebilir. Çünkü cahildir ve o insanın korktuğunu düşünebilir. O kişi veya kişiler ne düşünürse düşünsün siz susmayı tercih edin ancak yeri geldiğinde konuşmayı da unutmayın uygun bir dille.
Bir önceki konumuzda "Bin dost az, bir düşman çok" atasözü ve anlamı hakkında açıklama yaptık. Dilerseniz konumuza göz atabilir faydalanabilirsiniz.
ads
siz susmayı tercih edin ancak yeri geldiğinde konuşmayı da unutmayın susmak bazen işe yaramıyor o zamanda yüksek ses vacip oluyor
YanıtlaSilçok güzel anlatmışsınız. İnsanlar artık düşünmeden konuşuyorlar. Ağızlarına ne gelirse onu söylüyorlar. Aslında azcık düşünerek konuşsalar neleri elde edecekler farkında bile değiller
YanıtlaSil