-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » İman Kalp işidir.

ads
ads
İman, iç alemdeki inançtan ibarettir, bir kalp işidir. Kalpte yerleştikten sonra dille ikrar edilir. Kalpte barınmayan bir iman,  dilin söylemesiyle gerçekleşemez. İman kalbin kabulü, İslam ise bedenin özgürce bu imana eylemleriyle katılmasıdır. 

İman Kalp işidir.


Resûl-i Ekrem de (sallalahu aleyhi vesellem), iman ile İslam'ı birbirinden ayırmış; yapılan bütün amelleri İslam olarak tarif etmiştir. Ayrıca,

"İslam açıkta tezahür eder, iman ise kalptedir (gizlidir)" (5)

Hadiste ifade edilen  hakikat şudur: İslam olarak tarif edilen ameller açıkta ve herkesin önünde tezahür eder. İmanın mahalli olan kalpteki tasdik ise açıkta görünmez ve tezahür etmez. Bunun içindir ki Resulullah (sallallahu aleyhi vesellem) cenaze namazı kıldırdığın da şöyle dua ederdi:

"Allah'ım, içimizden yaşattığın kimseleri İslam üzere yaşat! Aramızdan vefat ettirdiklerini ise iman üzere vefat ettir."(6)

Peygamber  Efendimizin (s.a.v) böyle dua etmesinin sebebi şudur: İnsan vücudunun organları ile amel edebilmek (İslam), ancak hayat devam ettiği müddetçe mümkündür. Fakat insan öldükten sonra, kendisiyle birlikte kalp ile tasdikten (imandan) başka bir şey kalmamaktadır.

Evet, Resûlullah (s.a.v), iman ile İslam'ı birbirinden ayırmış; yapılan bütün amelleri iman olarak değil İslam olarak tarif etmiştir. Halbuki herkesçe bilinen tarife göre iman; söz, amel ve niyetten ibaret kabul edilir; bütün ameller iman kavramına dahil edilir.

Kaynaklar: 

5: Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 3/143; Ebu Ya'la, el-Müsned, nr.2923
6: Tirmizi, Cenaiz, 38 (nr. 1024); ayrıca bakınız. Ebu Davud, Cenaiz, 56 (nr.3201)


Yazar: Muhammed Mübarek Elhüseyni

Ehl-i Tasavvuf [ Semerkand ] - Pozitif Dağıtım

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

3 yorum:

  1. iman kalp işidir husu içinde severek yapıldımı söyleyecek bir söz olamaz

    YanıtlaSil
  2. İnsanlarin kalplerinin guzelligi davranislarina ve yuzlerine dahi yansiyor bazen. Oyuzden herkesten ayni performansi beklemek hata olur

    YanıtlaSil
  3. Allah'ım, içimizden yaşattığın kimseleri İslam üzere yaşat! Aramızdan vefat ettirdiklerini ise iman üzere vefat ettir.amin inşallah.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.