-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » » » Reflü Belirtileri ve Zararları Nelerdir?

ads
ads

Reflü Nedir?

Reflü,halk arasında ne kadar sıklıkla yaşandığı tam olarak tespit edilmemiş bir hastalıktır. Ancak bu rahatsızlığı haftada en az bir kez yaşamış olanlardan yola çıkarak edinilen tahmine göre insanların  % 15 ile %20'sinde görülmektedir. Avrupa'da ise  %5 ile % 25 arasında değişmektedir. Bu tür bir rahatsızlığınız varsa en kısa zamanda bir hekime görünmenizde fayda vardır. 

Reflü Belirtileri ve Zararları Nelerdir?


Reflü, mide asidinin yemek borusuna kaçması sebebi ile meydana gelir. Mide asidinin patolojik bir biçimde yemek borusuna gelmesine yani geri kaçış da denilen hastalığa reflü denir. Genel olarak gece vakti olan bu durum sizi uykunuzdan edebilir aniden uyanabilirsiniz.  Ve o anda zaten boğazınıza kaçmış  acı su  vardır ve sonrasında göğüs kafesi arkasında kimine göre az yanma kimine göre çok yanma olur ve kısa bir süre içinde geçer. Reflünün oluşma nedeni genel olarak  yemek yedikten sonra olmaktadır. Bu hastalık bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de artık sıklıkla rastlanmaktadır. 

Reflü ve Belirtileri Hakkında: 

Meyve suları, baharatlı yiyecekler, kızartma tarzında gıdalar, yağlı yiyecekler gibi gıdalardan uzak durulması gerekir.Bu tür yiyecekler  reflüyü tetikler. Ve bunun yanında asitli içecekler ve alkolde dahildir. 

Yemeklerden sonra midede yanma ve boğaza doğru gelen acı su en belirgin olanıdır. Bu belirti en başta gelmektedir. Aynı zamanda mide asidinin yemek borusuna gelmesi ile  yutma güçlüğü çekmekte reflü belirtileri arasında yerini alır.  Ağrı verecek şekilde  yutkunma,  hıçkırık, mide bulantısı ve kusma nadir olarak görülmektedir. Bu durumlar çok ender rastlanır. 

Aynı zamanda reflü rahatsızlığı olan kişilerde, ses kısıklığı, öksürük ve dişlerin çürümesine neden olabilmektedir. 

Reflü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Reflünün tedavisi aslında çok kolaydır. Bu sebeple çok kısa zaman içinde ilgili hekime gitmeniz önerilir.  Tedavi edilmediği takdirde bazı sorunlara yol açabilir. Yemek borusunda kanama olabilir. Aynı zamanda bir daralma söz konusu olur. 

Mukozada prekanseröz (kanser öncesi ) bbazı farklılıklara (barrett özefagusu) neden olabilmektedir. Sizleri ve doktorunuzun uyarması gereken semptomlar şunlardır;  Yutma güçlüğü (disfaji)  Kanama  Boğulma hissi, öksürük, ses kısıklığı  Kilo kaybı gibi nedenlerden dolayı. 

Bazı durumlarda  reflü tedavisinde genel olarak ameliyat ile bu rahatsızlığa son verilebilmektedir. Tabi bu ameliyat kararı ise reflü ilaçları kullanıyorsanız ve bu size fayda vermediyse gerçekleşebilir. 

Reflüden Korunmak İçin


Şikayetlerinizi en aza indirmek için yemek yedikten sonra en geç 3 saat sonra yatınız.  Hemen uyursanız o gün içerisinde mide asidinin yemek borusuna  geri kaçmasına yani reflüye neden olabilir. Başınızı yüksekte tutmak pek işe yaramaz.  İşe yarayan nokta ise bel kısmından doğru bir yükseklik olması lazım ki  geri kaçma olayı olmasın.  Yağlı yiyeceklerden, kızartma türü, sarımsak, acı, asitli içecekler, taze sıkılmış meyve suları da dahil bunlardan uzak durulması gerekir. Çünkü bu gıdalar reflüyü tetikleyen unsurlardır. Oldukça küçük lokmalar ile  beslenmeniz gerekir. Midenizi  şişirecek derecede çok yememeniz sofradan doymadan kalkmanız sağlığınız açısından çok önemlidir. Zaten fazla yemek yemek her zaman için sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. 

Reflü bazen gündüzde olabilir ama genelde gece olur buna da gece reflüsü denir bu sebeple gece reflüsü rahatsızlığı olan bireyler bu önerilere çok dikkat etmelidirler. 

Çoğu reflü hastalığı olan kişiler kanser olma riskinden korkarlar ve reflü kanser yapar mı, yapmaz mı? diye araştırma içindedirler. Araştırmalara göre tam olarak kanser yapar diyemedikleri ortadır. Bu yüzden kesin ve net bir bilgi yoktur. Fakat   düzenli olarak kontrollere girmeniz mutlaka gerekir.  Geçmiş olsun. 


Bir önceki ne nedir? kategorili konumuzda "Misk Nedir ve Faydaları Hakkında Geniş Bilgi" misk hakkında oldukça açıklayıcı ve geniş bilgiye yer verdik. Dilerseniz yazımızı okuyabilirsiniz.

Google aramaları:

reflü tedavi
reflü nedir belirtileri nelerdir
reflü nedir kısaca
reflü
reflü nasıl geçer
reflü nasıl tedavi edilir
reflü neden olur
reflü hastalığı
reflü nedir kısaca
reflü nedir belirtileri hakkında
reflü tedavi
reflü neden olur
reflü nedir tedavisi nasıl yapılır
reflü nasıl geçer
reflü hastalığı

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

8 yorum:

  1. reflü birçok insan da var ama bazıları bilmiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bilmiyordum. Oksurukle basladi. Sigradan sandim.ama degilmis. Refluden oluyomus

      Sil
    2. Reflu bendede bitmeyen oksurukle basladi. Ozellikle sabahlari oluyordu. Sonra doktora gidince anlasildi

      Sil
  2. Sabahlari kalktigimda bogazimda bir yanma oluyor. Haliba reflu vr bendede. En iyisi bir doktora gorunmek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah ihandigimda bogazimda bir aci ile uyaniyorum. Sik sik ta oksuruk nobetleri heliyor. Sanirkm bende reflu oldjm. Yatmadan bir kac saat once yemegi kesiyorum

      Sil
  3. yemek borusu yanması olarak bilinen çok gıcık bir hastalık reflü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebet bend de ay i sorun var sebepsiz yerede oksuruyorum. Sanirim refluden kaynakli.

      Sil
    2. Kesinlikle , uykunuzuda zindana ceviriyor, gunluk yasam kalitenizide dusuruyor

      Sil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.