-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Titreme Hastalığı Olarak Bilinen Parkinson Nedir?

ads
ads
Halk arasında titreme hastalığı olarak da geçen Parkinson, kişinin yaşam kalitesini düşüren bir beyin hastalığıdır. Dopamin salgısının azalması sonucunda motor hareketlerinde zorluk yaşayan birey, istemsiz hareket etme gibi durumlar ile karşılaşır. Nitekim bu durum, rahatsızlığın titreme hastalığı olarak bilinmesine yol açar. Gün içerisinde motor hareketlerinde istemsiz davranışların oluşmasına neden olan hastalık, gündelik yaşam kalitesini düşürür. Aynı şekilde gündelik işlerin tamamlanmasını engelleyebilir.

Diğer hastalıklarda olduğu gibi Parkinson hastalığında da erken teşhisin önemi büyüktür. Tanı ve teşhis işlemlerinin erken aşamada yapılması, hastanın daha rahat bir süreç geçirmesine imkan tanır. Ayrıca oluşabilecek etkilere karşı hazırlanan hasta, ilaç desteği görebilir. Tedavide sıkça başvurulan ilaç desteği, hastanın yaşam kalitesinde düşüş yaşamasını önlemek adına uygulanır. Kesin bir tedavisi olmayan Parkinson hastalığında etkilerin ilerlemesi önlenmeye çalışılır.
El titremesi için ilaç arayışında iseniz bu durumun tek başınıza verebileceğiniz bir karar olmadığını bilmeniz gerekir. Parkinson, uzman doktor kontrolünün mutlak süratle şart olduğu bir hastalıktır. İlaç kullanımı ve izlenecek yol ile ilgili ayrıntılı bilgi, uzman doktor tarafından oluşturulur. Bu duruma neden olan faktör ise Parkinson hastalığına yakalanan her bireyin aynı etkileri görmeyebileceğinde saklıdır. Örneğin erken teşhis ile farklı ilaç grubu kullanılırken tedavinin geciktiği durumlarda daha farklı ilaçlara başvurulabilir.

Parkinson Hastalığı Tedavisi

Parkinson hastalığı adına uygulanan ilaçlar üç farklı grupta toplanabilir. Birincil grup ilaçlar, daha çok dopamin salgısının vücutta daha fazla dolaşmasını sağlar. İkincil grup ilaçlar dopamin salgısına etki ederken üçüncül grup ilaçlar ise beyindeki dopamin salgısının gerçekleştiği bölgeye etki eder. Hastalığın aşaması ve kişide görülen belirtiler uzman doktor tarafından incelendikten sonra en uygun olan tedavi yolu izlenir. Hastalık tamamen iyileşme göstermese de en azından belirtilerin kontrol altına alınması amaçlanır.

Bazı kişilerde psikolojik el titremesi de görülebilir. Bu tarz durumlarda Parkinson ile normal el titremesi birbirinden ayrılarak incelenmelidir. Eğer sorunun kaynağı Parkinson hastalığından çok psikolojik etmenler ise hasta, psikiyatri bölümüne yönlendirilir. Panik, anksiyete ve depresyon gibi hastalıklar, ne yazık ki el titremesi gibi etkilerin gözlemlendiği alan içerisinde yer alır. Bu nedenle ortaya çıkan etkilerin detaylı bir şekilde incelenmesi son derece önemlidir.

Parkinson Hangi Yaşlarda Görülür?

Çoğunluk olarak yaşlılık ile birlikte kendisini gösteren Parkinson, ileri yaşlarda ortaya çıkar. Ancak daha erken yaşta da Parkinson hastalığı gözlemlenebilir. Bu nedenle düzenli sağlık kontrollerinden geçmek önem teşkil eder. Düzenli bir biçimde yaptıracağınız testler ve muayene işlemleri neticesinde oluşmakta olan hastalık adına erken teşhis şansı elde edebilirsiniz. Nitekim bu durum, tedavi olma şansını arttırır. Parkinson rahatsızlığında ise yaşam kalitesi uygun ilaçlar ile mümkün olduğunca korunur. Kişi, yaşamsal faaliyetlerini daha rahat gerçekleştirir.

Titremehastalığı tedavisi ile birlikte 20 yıl ve daha fazla yaşam süresi elde edilebilir. Doğru tanı ve tedavi işlemleri neticesinde hastanın ömrü mümkün olduğunca uzatılır. Bu esnada kullanılan ilaçlar, aynı zamanda motor hareketlerindeki birey kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur. Düzenli sağlık kontrollerinden geçmeniz gerektiği gibi bir süredir seyreden belirtiler adına da uzman doktora görünmeniz gerektiğini unutmayın.


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.