-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads

ads
ads
Deliryum nedir?

Deliryum ne Anlama Gelir ve Belirtileri Nelerdir?

Deliryum,  algı ve düşüncenin bozulmasına neden olan bilinç sorunudur.  Özellikle yoğun bakım hastalarında görülebilen durumlardan biridir.   Deliryum bazı nedenleri arasında,   yüksek ateş, zehirlenme durumu, enfeksiyon yada travma ile ilgili olduğunu söylemektedirler.

Genel olarak her yaşta kendini hissettirebilen hastalıktır. Fakat genelde  kanser hastaları, 60 yaş üstü kişilerde, diyalize bağlı olanlar veya felç geçirmiş kişilerde çok sık görülmektedir. 


Deliryum Belirtileri Nelerdir?

Belirtilerin en sık görüleni uykusuzluk veya çok uyuma durumları ile beraber kabus görme, endişe halinin artması ve baş ağrısı da görülmektedir. 

Deliryum geçiren kişiler ani hareketler, huzursuzluk ve şaşkınlıkla beraber değişik tepkiler verebilirler.  Bunun yanı sıra hafızanın gidip gelmesi, konuşma bozukluğu, olduğu mekanı tanıyamama, zaman kavramını yitirme durumları çok sık görülen belirtilerdir.   Hastaların çoğu bu belirtileri yaşar ancak kişi bunun farkında olamayabilir. Hastanedeyken hastalığının nedeninden dolayı oluştuğu zannedilir ve hekimler bazen bunu öneme almayabilir.

Bu belirtiler dikkate alınmadığı takdirde,  hastada bilinç kaybına neden olabilir ve uzun bir tedavi görülmesi gerekir. Özellikle yaşlı kişilerde Deliryum  tehlikeli olabilmektedir. Bu rahatsızlık hakkında geniş çaplı araştırmalar devam etmektedir. Fakat henüz tam olarak  Deliryum hakkında bilgiler sınırlıdır. Sağlık kurumları bu tip  rahatsızlığı olan hastaları dikkatle incelemeli ve  doğru bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. 

Deliryum  Çeşitleri Hangileridir?

Hiperaktif deliryum ; Halüsinasyon, sanrı çok sık görünür. Hipoaktif deliryum ; Depresyon, uyanıklık halinin bitmesi, yorgun görünümlü hastalar, Karışık deliryum ; Her iki tipin özelliklerini taşıyan ve değişim gösteren hastalardır.

Bir önceki yazımız Cemre Düşmesi Nedir? hakkında detaylı bilgiler veren konumuzdur.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.