-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Abdülmecid Belli

ads
ads

Gaziantep'de Bir İrfan Abidesi Hakim-Avukat-Alim:


1920 senesinde Urfa'da doğdu. Orada ilk ve orta tahsilini yaptıktan sonra Gaziantep Lisesini bitirdi. 1941'de ise Ankara Hukuk Fakültesini bitirdi.

Sırasıyla Mesudiye, Ordu, Ardanuç, Elmalı, Kahramanmaraş, Gaziantep, Mudurnu, Tirebolu, Sarıgöl, Sivas, Sanvur ve Oltu'da hakimlik yaptı. 1967'de emekli oldu. 1969'da Gaziantep'te avukatlığa başladı.

Abdülmecid Belli


Maraş'ta hakim bulunduğu sıralarda bu irfan-iman abidesi şahsiyeti Gaziantep'in İrfan pazarı ismindeki merhum Mehmed Abdülbaki Özsimitçi'nin işlettiği mübarek mekanda tanışmıştım. Ayaklı kütüphane halinde olan muhterem belli, hadis, Kur'an ve İslam tarihiyle alakalı bahislerde deryalar halinde derinliği vardır. Bu zat Maraş'ta 1963'te iki beraat kararı vermişti. Bunlardan birisi "Türkiye'de hakimler var! Gazi Maraş'ta yükselen hukuk abidesi bir beraat kararı" ismi altında İslam neşriyat evi Ankara 1963 tarihinde yayınlamıştı.

Bu muhterem ilim irfan ziyafeti halindeki kitaptan sonra, belli beyefendinin ikinci beraat kararı ise İstanbul'da Bedi yayın evi tarafından "Adalet Mülkün Temelidir Türkiye'de Hakimler Var" ismi altında yayınlamıştı. İşte bu beraat kararı ve kitabın yayınlanmasından sonra, Müslümanları ve Nur talebelerini beraat ettirdiği için Abdülmecid Belli'yi hakimlikten atmışlardı.

Uzun zaman başta kalan bu aziz alim nihayet zorla da olsa avukatlığı elde ederek, Gaziantep'te avukatlık yapmıştı. 

Avukatlık yaptığı zamanlarda, İslamiyete yabani olanlardan birisine verdiği cevaptan da bahsederek, kendisiyle olan yirmi sene önceki bir mülâkatımızdan bahsedeğim:

"Günün birinde mahkemenin avukatlar odasında yapılan bir sohbet sırasında, bazıları dinin emirlerini yapamadıklarını, günahlarının çok olduğunu söylüyorlar. Bunlardan birisi de, bizleri çok günahkarız ama aramızda Abdülmecid Belli gibi bir Müslüman var. Yarın mahşerde hesaba çekileceğimiz zaman, bizim yanımızda olan Abdülmecid Belli'nin şefaatlerine sığınırız. Belli bey'in eteğine yapışırız. Abdülmecid Belli bizi oradan kurtarır.

Bu söz ve istek üzerine, Abdülmecid Belli, bu dinden uzak, İslamiyete yabani, Bir parti mensubuna şu cevabı veriyor.

"Yarın mahşerde, herkes mezardan çırılçıplak ayağa kalkacak, O zaman hiç bir kimsenin ettiği filan olmayacak. Benim ise meydanda  sadece tutunacak bir yerim olacak. Artık orada, orası hanginizin eline geçer, tutmak için bilemem!" şeklindei dinden uzak insana gereken cevabı vermiştir.

İlim, irfan deryası bu aziz şahsiyetin yaptığı iman-İslam-Kur'an sohbetleri talebelik senelerimin bilhassa 1961-62-63'lerin en aziz hatırası olarak gözlerimin önündedir.

Geçip giden zamanların içinde  1975-76'larda yapmış olduğum bir anketle, altı yedi büyük şehirde  150 insana, Bediüzzaman Said Nursi, Nurculuk, Risale-i Nur ve Nur talebeleriyle alakalı olarak beş sual sormuştum.  Bu sorulara verilen cevaplardan, yüzden fazlası "Aydınlar konuşuyor" adıyla yayınlanmıştı. Bu arada Gaziantepli gönül dostum, ağabeyim ve kardeşim Nazım Gökçek tarafından Abdülmecid Belli efendiye'de beş sualim götürülmüş. Muhterem Belli, bizim beş sualimize sanki bir kitap çapında tam 23 sayfalık cevaplar vermişti. Fakat ne yazık ki bu şahane cevaplar, bu ilim, irfan, iman ve Kur'an gerçekleri kokan Belli bey'in cevapları yayınlanmamıştı. Tâ o zamanlardan beri, bu cevapları aziz yadigar olarak her  zaman ve de adeta başımın üzerinde saklarım."


Yazar: Necmeddin Şahiner

Hatıralarda Bediüzzaman - Vural Yayıncılık




ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.