-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Sadat-ı Kiramdan Öğreniyoruz..

ads
ads

Onlar Çocukken....

Çocukluktan Belliydi.

Şah-ı Nakşibend hazretlerinin hayatını ve menkıbelerini derleyip bugüne ulaştıran büyük alim İbn Allan, onun çocukluğunu şöyle anlatıyor:

"Şah-ı Nakşibend hazretlerinin veli olduğunun işaretleri daha çocukluk döneminde ortaya çıkmaya başlamıştı. O henüz çocukken Hace Muhammed Baba Semmasi hazretlerinin müritliğine kabul edildi. Baba Semmasi hazretleri onu manevi evlatlığa kabul etti. Seyyid Emir Külâl hazretlerini de, ona tasavvuf adabını öğretmekle görevlendirdi.

Sadat-ı Kiramdan Öğreniyoruz..


Sadat-ı Kiramdan Ubeydullah Ahrar hazretleri çocuk yaşlardaki bir düşüncesini şöyle anlatıyor:

"On iki yaşındaydım. O zamana kadar insanlar içinde Allah Teala'dan gafil kimse olabileceğini bilmiyordum. Allah Teala, bütün yaratılmışları kendisinden haberdar bir şekilde yaratmıştır sanıyordum. Sonra anladım ki bu sadece bazı kullara verilmiş büyük bir nimettir.

Küçük Yaştan İtibaren Medresede..


Sadat-ı Kiram efendilerimizin çocukluktan beri iyi yetişmelerinde ailelerinin gayretleri büyüktür. Hepsi dinine bağlı ailelerin çocukları olarak ilk ilmi ya babalarından ya da çevrelerindeki alimlerden almışlardır. Daha sonra da hemen hepsinin çocukluğu ilim öğrenmekle geçmiş ve aileleri onlara hem destek olmuş hemde daima dua etmişlerdir. Bu yüzden içlerinde daha çocuk yaşta icazet almış olanlar vardır. Mesela İmam-ı Rabbani ve Mevlana Hâlid-i Bağdâdi hazretleri onlardan ikisidir. İşte asırlar boyu ümmete hizmet etmiş Sadat-ı Kiram, çocukluktan böyle yetişmişlerdir.

Çocukları Okusun Diye!


Şeyh Alaeddin Haznevi anlatıyor:

"Babam Ahmed Haznevi hazretlerinin gözünde en önemli şey ilim öğrenmeye çalışmaktı. Bize daima, ilim elde etmek için gayretli olmamızı tavsiye eder ve bizi bu hususta şevklendirirdi. Öyle ki ömrümüz boyunca ne benden ne de gözümün nuru kardeşim İzzeddin'den  ilim öğrenmemize engel olacak bir işte çalışmamızı istedi. Çoğu zaman birçok işi kendisi görür, bizden bir şey istemezdi. Çünkü ilim öğrenmemizde en ufak bir gevşeklik olmasını istemezdi. 

Mahmud İncir Fağnevi (k.s) Kimdir?


Doğum ve vefat tarihleri belli olmamakla birlikte, Buhara yakınlarındaki Vabkine kasabasına bağlı Fağna köyünde doğdu. İlim öğrenmenin yanında, genç yaşlardan itibaren inşaatlarda çalıştı. Sıvacılık yaparak geçimini elde etti. O dönemlerden itibaren Arif-i Rivgeri hazretlerinin dergahına gidip gelmeye başladı. Şeyhi vefat etmeden kendisini halife olarak tayin etti. Şeyhinden aldığı irşat vazifesini daha çok insana ulaştırdı. Birçok talebe yetiştirdi, ardında ümmete hizmet edip insanlara doğru yolu gösterecek halifeler bıraktı. 

Yazar: Ali Sözer


Kaynak  genç okur  dergisi "Semerkand

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.