-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » Ebû Hureyre (Radıyallahu Anh) Kimdir?

ads
ads
Ebû Hureyre'nin (r.a.) Adı hakkında farklı rivayetler olup, en doğru rivayete göre isminin Abdurrahman bin Sahr olduğu bildirilmiştir. Künyesi Ebû Hureyre'dir. Bu künyenin verilişi hakkında kendisi şöyle beyanda bulunmuştur:

"Bir gün kafamın içinde küçük bir kedi taşıyordum. Rasûlallah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gördü. "Nedir bu?" buyurdu. Ben de, "kedicik" dedim. Bunun üzerine Rasûlallah (s.a.v.) bana" Ey kedicik babası" buyurdu."

Ebû Hureyre (Radıyallahu Anh) Kimdir?


Hazreti Muhammed (a.s.v.)'in misafirperverliği ve cömertliği sayesinde yaşayan Ebû Hureyre, Raûlallah (s.a.v.)2in mescidinde sadece ibadet ve ilimle meşgul olan Ehl-i Suffe'nin en ileri gelen simasi idi. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz, büyük bir muhabbetle sevmiş. O'nun sünnetine uygun olarak yaşamış ve manevi yüce mertebelere erişmiştir.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)

"Kediyi sevmek imandandır." buyurmuştur. "Niçin?" diye sormuşlar.

"Ebû Hureyre bilir" demiş başka bir şey söylememiştir.

Ebû Hureyre (r.a.) iffet sahibi, eli açık ve cömertti. Hoşsohbet, temiz ve ince duygulu, saf gönüllü idi. Emirlik ve valilik ona kibir vermemiş tam tersi alçal gönüllülüğünü arttırmıştır.

Ebû Hureyre (r.a.) kısa sürede İslam aleminin en önemli ve en güvenilir sahbelerinden birisi oldu. Peygamber Efendimiz kendisini çok seviyordu ve yanından ayırmıyordu. Ebû Hureyre (r.a.) Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) hep huzurunda ve yanında bulunduğu için, pek çok hadis-i şerif işitip rivayet etmiştir. Gece gündüz Peygamber Efendimizin (s.a.v.) yanından ayrılmak, O'ndan duyduğu hadisleri öğrenmeye çalışırdı. Savaşta ve barışta Rasulallah'ın (a.s.v.) yanından ayrılmazdı. Hafızası çok kuvvetli olduğundan, çok hadis-i şerif ezberlemişti.

Ebû Hureyre (r.a.)  Peygamberimiz'e (s.a.v.) şöyle demiştir:

"Ya Rasûlallah! Senden işittiklerimizi hafızamda fazla tutamıyorum. " Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) "Örtünü uzat" buyurdu. O da ridasını uzattı.  Rasûlallah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona dua etti. İki mübarek eliyle üç defa ona nur saçtı ve "Örtünü göğsüne sür" buyurdu. O da sürdü. Böylece Allahu Teala (Celle Celâluhu) ona öyle bir hafıza ihsan eti ki, işittiği hiç bir şeyi unutmadı. Böylecek çok hadis-i şerif rivayet etti.

Ebû Hureyre (r.a.) , uzun süren önrünün sırf hadisleri öğrenme ve öğretmeye adamıştır. Sahabenin bir araya geldikleri Cuma günlerinde Mescid-i Nebevinin bir kenarına çekilerek hadis rivayet eder, pek çok insan da onu can kulağıyla dinlerdi. 

Ebû Hureyre (Radıyallahu Anh), Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) vefatından sonra yaklaşık yarım asır kadar daha yaşamıştır.

Evet günümüzde kedileri sevmeyen topluluklar vardır. Bunun bazı nedenlerinden biri Peygamber Efendimiz kedileri çok sevdiğinden kaynaklı olabilir. Satanist denilen ucube gruplar bu yüzden kedilere düşman olabilirler. Kediler dünyadaki en temiz hayvanlardır. Ve onun bulunduğu gezdiği yerlerde Namaz kılınabilir ki, kendim şahsen bazı camilerin içinde kedilerin gezdiğini ve namazların kılındığını gördüm. 

Kediler evet çok temiz canlılardır. Hayatlarının büyük bir bölümünü kendilerini temizleyerek, yalanarak geçirirler. Ağzında bulunan bir madde mikropları öldürücü özelliğe sahiptir ve en temiz ağız ise de kedilerin ağzıdır. 

Kötü olan şu ki, kedilerin sevilmeme nedenin en büyük olanağı ise, kedilerin nankör olduğunu düşündükleridir. Ve kedilere nankör derler. Aslında en asil ve karakterli olan canlı ise kedilerdir. Sahibine bağlı kalmaz. Sahibini gözünde büyütmez. Allah (c.c.) kendini teslim ederek rızkın ondan geldiğine inanır ve sahibinin sadece aracı olduğunu bilir. Sahibi olsun veya olmasın Allah bir şekilde ona rızık vereceğini bilerek hareket eder ve bu yüzden kafasına göre takılır. 

Yanlış anlaşılmasın biz burada diğer canlıları kesinlikle kötülemiyoruz. Bunlar bir gerçektir. Diğer tüm canlılar  Allah'ın yarattığı mükemmel hayvanlardır. Yani burada köpek ile kedi kıyaslandığı zaman kedi nankör olmuş oluyor bazılarınca. Köpek ise rızkını sadece sahibi vereceği düşüncesi ile aç kalmamak için ve hep yemek için sahibini gözünde çok büyütür. Bu yüzden ayrılmaz yanından. Köpekte güzel bir canlı ama evlerde beslenmesi uygun değildir. Temizlik açısından ve Meleklerin köpek olan yerlere gelmediği bilinmektedir. Ve Aynı zamanda  köpeklerin gezdiği yerlerde namaz kılmak ne kadar doğru olur bu bilinmez. 

Köpekler, evde değil, bahçelerde, çiftliklerde, kapının önünde ve insanları hırsızlara karşı uyarma için beslenebilir. Aynı zamanda eğitimi yapılarak askeri  alanlarda, bomba ve mayın aramalarında, narkotikler içinde özellikle kullanılmaktadır. Bu sayede çok faydaları vardır.  Diğer türlü evde beslenebilecek tek hayvan kedidir. 

Genellikle evlerde muhabbet kuşları beslenir. Bu doğru değil. Çünkü o kuşun özgürlüğünü elinden alıp ufacık bir  kafese tıkıyorsunuz. Yani hapsediyorsunuz. Her ne kadar zaman zaman evin içinde uçursanızda sanki ceza evinde olan insanlar gibi ara sıra bahçeye çıkma izni gibi. Bu yüzden kediler serbest şekilde dolaştıkları ve evleri sevdiği insanlarla iyi geçinebildiği için bir canlı besleyecekseniz kedi beslemeniz tavsiye edilir. 


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. peygamber hayattayken medine islam devletinin zekat toplama memurluğunu yapmıştır.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.