-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Vefa Nedir?

ads
ads
Okuldan dönüş  yolu gözüktü. Eve girince ilk olarak elimi yüzümü yıkadım  ve sonrasında tabi iftar zamanına kadar  öğretmenin bizlere vermiş olduğu ödevi yapmaya koyuldum.

Ödev sorusu  şu şekildeydi.  Vefa ne demektir? Bunu bana örnekle anlatın bugün ki  ev ödeviniz bu diye herkese seslendi. Ancak ben bu konu üzerinde bilgi sahibi olmadığım için nasıl bunu  yazacağımı bilemedim. Ama aklıma çok iyi bir  fikir geldi.  Dedem, hızlı adımlarla onun yanına  gittim ve bu ödevin konusunu dedeme anlattım. :


Ve dedem ise bu konuda bana oldukça yardımcı oldu ve  ödevime yardımcı olmak için sözlerine şöyle başladı:

"Vefa; verdiği herhangi bir sözden caymamak. Yani sözünde durmak. Dostlukları devam ettirmek, sevgiyi devam ettirmek olduğunu söyledi. Bu durum her Müslümanda olması gereken özelliklerden biridir." diyerek bunu önemini arz etti. 

Bununla ilgili bir örnek olarak da:

"Yıllar öncesiydi ibrahim isminde bir  çocuk varmış. Bu çocuk  daha küçük yaşlarda  baba ve annesini kaybetmiştir. Artık tek başına kalmıştır ve ne yapacağını  hiç bilmeyen, üzüntülü şekilde bunu düşünen küçük çocuk çıkmaz içinde kalır. Tam bu sırada babasının dostu olan Osman efendi çıkagelmiş. Osman efendinin mesleği ise marangozluk üzerine imiş.  Küçük  çocuğu yakından tanıyan Osman bey, İbrahim'e çok yardımlarda bulunmuştur. Adeta kendi evladı gibi  görmüş   hiç  kendi çocuklarından ayırt etmemiş bir an bile. 

Ve burada işte tam yerinde  olması gerekeni yapmış. Bunun nedeni ise kendi evlatları bisikletini küçük çocuğa vermemiş olması. Osman bey ise kararını vermiş o  yıl Ramazan- Şerif ayında geceleri davul çalmış,  hem insanlar  o davul sesi ile  sahurunu yapmış ve ayrıca küçük çocuk bisiklet sahibi olmuş. 

Fakat buradaki durum biraz  kötüleşmeye başlar, Osman efendinin çocukları, İbrahim'i kıskanmaya çoktan  başlamışlardır. Bu yüzden Osman bey istemeyerek, mecburi şekilde küçük çocuğu bir yurda vermiştir. 

Uzunca seneler geçmiş tabi bu zaman zarfı içerisinde İbrahim delikanlı bir genç oluvermiştir. Vefasını göstermek için Osman efendinin bulunduğu yere gitmiştir. Ama bakmış ki Osman amca yaşlanmış onunda çocukları büyümüş ve haylaz insanlar ve yaramaz kişiler olmuşlardır. Osman efendiye sahip çıkmamış ve onu ortada bırakmışlardır. Ama genç delikanlı Osman amcasına sahip çıkarak vefanın ne demek olduğunu bizlere göstermiştir. Ve bu sayede o kişide  hayırlı dualar alarak işleri hep rast gitmiştir."

Dedem suskun ve gözlerinde yaşlar. Ezan okunmaktadır. İftar için zaman geldi arık. Ve orucumuzu Allah'ın emri ile açtık.  Elhamdülillah.

Vefa Nedir?


Okula vardığımda öğretmenimiz   ev ödevlerini kontrol ediyordu ve sınıfta en çok benim  ödevimi beğendi. Ve bana şöyle seslendi:

Dedemin adını sordu bende ikimizin de adının aynı olduğunu söyledim. Ve hocam dedemin gerçek anlamda ne kadar vefalı biri olduğunu söyledi. Tam o sırada anladım ki bu anlatılan kısacık ama çok şey anlatan hikayede ki küçük kahramanın dedem olduğunu anladım. Ve vefanın da ne demek olduğu...

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

3 yorum:

  1. dedenizin anlattığı bu hikayeden etkilenmemek çok zor, gerçekten soluksuz okudum ve çok beğendim ancak günümüzde vefa sadece istanbul'da bir semt adı oldu, o semt bile bazen insanlarına boza dağıtırken günümüzde vefadan tek damla haberi olmayan gamsız insanlar ile yaşamak zorundayız....

    YanıtlaSil
  2. Vefa kalmadı artık sadece İstanbul'da bir semt adı derler ya doğru mudur bilmem. İnsan insanlığın bir gereği olarak vefalı ve vicdanlı olmalı diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Allah herkese vefalı dostlar nasip etsin. Günümüzde artık kimse vefanın önemini anlamıyor veya umursamıyor.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.