Son yıllarda, özellikle gelişen teknoloji ile beraber, hayatımıza yeni bir çalışma şekli girdi. Freelancer çalışma modeli olarak adlandırılan bu çalışma modeli sayesinde çalışanlar, bilgisayar ve internet erişimi olan her yerde çalışabiliyor. Ayrıca zaman sınırlaması da söz konusu değil. Yani çalışanlar kendi çalışma zamanlarını ve düzenlerini kendileri oluşturabiliyor. Freelancer çalışma modeli hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler için faydalı olacağını düşündüğümüz 5 maddeyi paylaşıyoruz.
1. Freelancer çalışma modelinin özünü iş takip programları oluşturur
Freelancer çalışma modelinin en kritik noktalarından biri yapılan hizmetin yani işin takibi konusudur. Örneğin, size verilen iş için saatlik çalışıyorsanız, çalıştığınız süreyi kaydetmek durumundasınız. Fakat o süre içinde gerçekten çalışıp çalışmadığınızı kontrol edecek bir otorite bulunmamaktadır. Onlineiş takip programı olarak bilinen programlar tam da bu noktada devreye giriyor.
İş takip programları temel olarak, çalışanın çalıştığı süre boyunca yaptığı aktiviteleri izler. Örneğin, çalışan çalıştığı süre boyunca kaç kere klavye tuşuna basmış ya da hangi sitede ne kadar süre geçirmiş. Bu gibi veriler sayesinde çalışanın gerçekten verilen işte çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Ayrıca çalışanların rastlantısal zamanlarda ekran görüntüsü alınır ve bu sayede o anda çalışanın ekranında açık olan dosyanın, resmin ya da internet sitesinin yapılması gereken işle alakalı olup olmadığı kontrol edilmiş olur.
2. Her an online ve ulaşılabilir olmak çok önemli
Freelancer çalışma modelinde en önemli noktalardan biri de sürekli ulaşılabilir olmaktır. Çünkü bu iş modelinde işler normaldekinden çok daha hızlı ilerlemektedir. Bir müşteriniz size ulaşmaya çalıştığı zaman eğer ilk 30 dakika içinde cevap veremezseniz geçmiş olsun. Muhtemelen o müşteriyi kaybettiniz. Bir işverenin 1000 kelimelik bir yazı yazdırmak istediğini ve bu yazıyı yazdırmak için 10 farklı freelancer çalışana mesaj attığını düşünelim. Bu durumda ilk 30 dakika içinde bu mesaja dönüş yapanların bu işi alma ihtimalleri çok daha yüksektir. Çünkü bu iş modelinde alternatifiniz çok fazla. Yani işi siz yapmazsanız sizin yerinize yapabilecek onlarca insana aynı anda ulaşılabiliyor. Bu durumda da hızlı ve ulaşılabilir olmak çok önemli bir etmen haline geliyor.
3. Verilen işi zamanında yapmak çok önemli
Klasik çalışma sistemlerinde verilen işler çoğu zaman yetiştirilemez. Bunun en büyük nedeni de çalışanların maksimum seviyede çalışması için, onlara yapabileceğinden çok daha fazla görev yükü verilmesidir. Hal böyle olunca birçok iş sonraki zamanlara sarkar veya yetişmez. Freelancer çalışma modellerinde bu durum tamamen farklıdır. Bu iş modelinde çalışanlar yalnızca yapabilecekleri iş yükünün altına girerler. Çünkü işleri işverenler değil çalışanlar alır. Başka bir ifade ile çalışanlar yapabilecekleri kadar işi kendi inisiyatifleri doğrultusunda alırlar. Bu sayede de verilen iş tam zamanında bitirilmiş olur. Bu noktada kendi sınırlarınızı bilmek ve yapabileceğiniz kadar iş almak önemli bir etkendir ve buna dikkat etmek gerekmektedir.
4. İyi bir bilgisayar ve hızlı bir internet
Freelancer olarak çalışan kişiler işlerinin yüzde doksanını internet ve bilgisayar üzerinden yapmaktadır. Bu nedenle bu iki teknoloji freelancerların en büyük sermayesi olarak düşünülebilir. Dolayısı ile iyi bir sermayeye sahip olmak hem zaman hem de verim noktasında büyük bir avantaj sağlar. Ayrıca sabit fiyatlı işler alındığında bu işlerin daha hızlı bir şekilde bitirileceğinden dolayı hızlı bilgisayar ve internet saatlik kazancınızı da arttıracaktır.
Konu ile ilgili örnek vermek gerekirse; 100 sayfalık bir çeviri işi aldınız. Eğer bilgisayarınız hızlı değilse bu 100 sayfalık dosyayı açmak bile dakikalarınızı alabilir. Ayrıca çeviri yaparken birçok internet sekmesi de kullanmanız gerekebilir. Bu, işlerinizi daha da zora sokar ve çevirilerinizi rahat bir şekilde yapamamanıza neden olur. Haliyse yavaşlarsınız ve saatlik kazancınız azalır.
5. İşverenlerle iyi bir iletişim kurulması
Konuk Yazar: Metehan Kanmaz
Bir önceki En5 konumuz "En İyi 5 Akıllı Telefon"
ads
Hiç yorum yok: