-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » » » Freelancer Çalışmak için bilmeniz gereken 5 şey

ads
ads
Freelancer Çalışmak için bilmeniz gereken 5 şey


Son yıllarda, özellikle gelişen teknoloji ile beraber, hayatımıza yeni bir çalışma şekli girdi. Freelancer çalışma modeli olarak adlandırılan bu çalışma modeli sayesinde çalışanlar, bilgisayar ve internet erişimi olan her yerde çalışabiliyor. Ayrıca zaman sınırlaması da söz konusu değil. Yani çalışanlar kendi çalışma zamanlarını ve düzenlerini kendileri oluşturabiliyor. Freelancer çalışma modeli hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler için faydalı olacağını düşündüğümüz 5 maddeyi paylaşıyoruz.

1.      Freelancer çalışma modelinin özünü iş takip programları oluşturur


Freelancer çalışma modelinin en kritik noktalarından biri yapılan hizmetin yani işin takibi konusudur. Örneğin, size verilen iş için saatlik çalışıyorsanız, çalıştığınız süreyi kaydetmek durumundasınız. Fakat o süre içinde gerçekten çalışıp çalışmadığınızı kontrol edecek bir otorite bulunmamaktadır. Onlineiş takip programı olarak bilinen programlar tam da bu noktada devreye giriyor.


Freelancer Çalışmak için bilmeniz gereken 5 şey 1


İş takip programları temel olarak, çalışanın çalıştığı süre boyunca yaptığı aktiviteleri izler. Örneğin, çalışan çalıştığı süre boyunca kaç kere klavye tuşuna basmış ya da hangi sitede ne kadar süre geçirmiş. Bu gibi veriler sayesinde çalışanın gerçekten verilen işte çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Ayrıca çalışanların rastlantısal zamanlarda ekran görüntüsü alınır ve bu sayede o anda çalışanın ekranında açık olan dosyanın, resmin ya da internet sitesinin yapılması gereken işle alakalı olup olmadığı kontrol edilmiş olur.

2.      Her an online ve ulaşılabilir olmak çok önemli


Freelancer çalışma modelinde en önemli noktalardan biri de sürekli ulaşılabilir olmaktır. Çünkü bu iş modelinde işler normaldekinden çok daha hızlı ilerlemektedir. Bir müşteriniz size ulaşmaya çalıştığı zaman eğer ilk 30 dakika içinde cevap veremezseniz geçmiş olsun. Muhtemelen o müşteriyi kaybettiniz. Bir işverenin 1000 kelimelik bir yazı yazdırmak istediğini ve bu yazıyı yazdırmak için 10 farklı freelancer çalışana mesaj attığını düşünelim. Bu durumda ilk 30 dakika içinde bu mesaja dönüş yapanların bu işi alma ihtimalleri çok daha yüksektir. Çünkü bu iş modelinde alternatifiniz çok fazla. Yani işi siz yapmazsanız sizin yerinize yapabilecek onlarca insana aynı anda ulaşılabiliyor. Bu durumda da hızlı ve ulaşılabilir olmak çok önemli bir etmen haline geliyor.


Freelancer Çalışmak için bilmeniz gereken 5 şey 2


3.      Verilen işi zamanında yapmak çok önemli


Klasik çalışma sistemlerinde verilen işler çoğu zaman yetiştirilemez. Bunun en büyük nedeni de çalışanların maksimum seviyede çalışması için, onlara yapabileceğinden çok daha fazla görev yükü verilmesidir. Hal böyle olunca birçok iş sonraki zamanlara sarkar veya yetişmez. Freelancer çalışma modellerinde bu durum tamamen farklıdır. Bu iş modelinde çalışanlar yalnızca yapabilecekleri iş yükünün altına girerler. Çünkü işleri işverenler değil çalışanlar alır. Başka bir ifade ile çalışanlar yapabilecekleri kadar işi kendi inisiyatifleri doğrultusunda alırlar. Bu sayede de verilen iş tam zamanında bitirilmiş olur. Bu noktada kendi sınırlarınızı bilmek ve yapabileceğiniz kadar iş almak önemli bir etkendir ve buna dikkat etmek gerekmektedir.


Freelancer Çalışmak için bilmeniz gereken 5 şey 3


4.      İyi bir bilgisayar ve hızlı bir internet


Freelancer olarak çalışan kişiler işlerinin yüzde doksanını internet ve bilgisayar üzerinden yapmaktadır. Bu nedenle bu iki teknoloji freelancerların en büyük sermayesi olarak düşünülebilir. Dolayısı ile iyi bir sermayeye sahip olmak hem zaman hem de verim noktasında büyük bir avantaj sağlar. Ayrıca sabit fiyatlı işler alındığında bu işlerin daha hızlı bir şekilde bitirileceğinden dolayı hızlı bilgisayar ve internet saatlik kazancınızı da arttıracaktır.


Freelancer Çalışmak için bilmeniz gereken 5 şey 4


Konu ile ilgili örnek vermek gerekirse; 100 sayfalık bir çeviri işi aldınız. Eğer bilgisayarınız hızlı değilse bu 100 sayfalık dosyayı açmak bile dakikalarınızı alabilir. Ayrıca çeviri yaparken birçok internet sekmesi de kullanmanız gerekebilir. Bu, işlerinizi daha da zora sokar ve çevirilerinizi rahat bir şekilde yapamamanıza neden olur. Haliyse yavaşlarsınız ve saatlik kazancınız azalır.

5.      İşverenlerle iyi bir iletişim kurulması


Freelncer çalışma modelinin iyi yanlarından bir tanesi de kimi zaman firmaların kurucuları veya üst düzey yöneticileri ile doğrudan iletişim kurma fırsatı elde etmektir. Normal şartlar altında firma kurucuları veya üst düzey yöneticiler ile doğrudan muhatap olmak çok zor hatta bazen imkansız olabilir. Bu çalışma modelinde ise çoğu zaman firmaların kurucuları ile muhatap olmak durumunda kalıyorsunuz. Bu durumu çok rahat bir şekilde avantaja dönüştürmeniz mümkün. İletişim becerilerinizi, iş bilginizi kullanarak ve verilen işi zamanında ve eksiksiz bir şekilde tamamlayarak iş verenlerin beğenisini ve takdirini toplayabilirsiniz


Freelancer Çalışmak için bilmeniz gereken 5 şey 5


Konuk Yazar: Metehan Kanmaz


Bir önceki En5 konumuz "En İyi 5 Akıllı Telefon"

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.