-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » » Lupus Hastalığı Nedir? ve Tedavi Uygulaması Nasıl Olmalıdır?

ads
ads

Lupus (SLE) nasıl bir rahatsızlıktır?

Bir bağ dokusu romatizması olarak bilinir. Özellikle bağ dokusu insan vücudundaki kemiklere destek sağlayan omurga, kıkırdak ve kemik bunların arasında organlarımızda bulunan hücrelerin ortak ismidir.  Ve bu ortak maddelerin temeli Kollajendir. Bundan dolayı kollajenin birikimi veya yapımında meydana gelen olumsuz aksaksıklar nedeniyle ortaya çıkan kollajen doku hastalıkları adı verilen bir grup iltihaplı romatizma meydana getirirler. Özellikle bu grubun en başında lupus yer almaktadır. 

Lupus hastalığı genel olarak genç bayanlarda ve doğurganlık çağında olan kadınlarda sistemik olması ve bir çeşit bulguların ortaya çıkması nedeniyle aslında genel olarak çok kolay şekilde  tanı konulabilecek hastalıklardan değildir.  Güneşe karşı hassasiyet, cilt problemleri ve saçlarında açılmalar ile kendini belli edebilir. 

Lupus Rahatsızlığı % 80 oranında sıklıkla kadınlarda görülmektedir. 20 ile 40 yaş arasında belirtileri meydana gelir. Bu hastalığa bağlı nedenlerin henüz tam olarak neler olduğu tam olarak bilinmemektedir.  Ancak bazı durumlarda kullanılan bazı ilaçların nedeniyle bu hastalığın belirleyicisi olduğu düşünülmektedir. Bu ilaçların bazıları aşağıda listelenmiştir. 

"Klorpromazin, hidralazin, izoniyazit, metildopa, prokainamit ve kinidin"

Şunu belirtmek gerekirki lupus hastalığı öldürücü bir rahatsızlık olarak bilinir. İltihabi bir rahatsızlık olduğundan dolayı özellikle kalp veya böbrekte oluşan hasarlar nedeniyle tedaviye geç kalınırsa hasta hayatını kaybedebilecek duruma gelebilir. 

Bu rahatsızlıktan muzdarip olan bireylerde hastalık seyri kişiye göre değişmektedir. Kimisinde hafif ilerlerken kimisinde daha şiddetli belirtiler görülmektedir. Kısacası insanın bünyesine göre değişiklik gösterebilir.  Lupus hastalığı tedavi edilirken kullanılan ilaçların diğer hastalıklara davetiye çıkarması olası durum olduğundan kesinlikle hekim kontrolünde tedavi süreci ilerlemesi lazımdır. 

Lupus belirtileri nelerdir?

Lupus genel olara iç hastalığının kendisi olarak tanımlanır. İlk belirtiler ciltte yaygın şekilde döküntüler meydana getirir. Bunun haricinde eklem ağrıları, akciğer zarında iltihaplanmanın meydana gelmesi, kalp zarının iltihaplanması gibi.

Bunun dahilinde diğer belirtiler ise şunlardır:

* Yüksek derecede eklem ağrıları
* Yüksek ateş
* Deride döküntülerin oluşması

Lupus hastalığı olan kimselerde yanaktan itibaren döküntüler başlayarak buruna doğru ilerleme görülür. Diğer belirtiler arasında kilo kaybı, halsizlik, iştah kaybının oluşması ve buna bağlı olarak kısa zamanda zayıflama. Ancak bünyesi sağlam olan hastalarda ilaç tedavisi ile bu rahatsızlık kolay şekilde atlatılabilmektedir.  Aynı zamanda kişide saç dökülmesi ve saç diplerinde oluşan pullanmalar da lupus belirtisi arasında yer alır.  Bu belirtilerin bir veya bir kaçı varsa en kısa zamanda bir hekime gözükmenizde fayda vardır.  




Hastalıklarda erken tanı her zaman için önemli rol oynar ne kadar erken tanı ve tedavi uygulanırsa o kadar kısa zamanda hastalığın tedavisi tamamlanması kolay olur. Bundan dolayı geç kalınan rahatsızlıklarda özellikle  yukarıda belirttiğimiz  gibi kalp zarı iltihaplanması veya böbrek zarı iltihaplanmasın da böbrek yetmezliği ile karşı karşıya kalınabilir. 

Lupus teşhisi konulması kolay olmamakla birlikte bazı tahliller sonucunda bir kaç gün içinde net sonuca ulaşılabilir.  Ancan bundan dolayı  bazı zamanlarda uzun süreli tahliller hekimler tarafından sizlere uygulanabilir. 

Lupus nasıl tedavi edilir?


Lupus kişinin farkı yerlerinde meydana geldiğinden ve bünyesi sağlam olan kişilerde kısa süreli ilaç tedavisi ile tamamlanabilmektedir. ve güneş ışınlarından korunması kişiyi rahatlatacaktır. Ağır durumlarda ise  Dinlenme,güneş ışınlarından bir süre uzak kalma ve genel olarak tuzlu beslenme Lupus hastaları en ideal tedavi yöntemi olarak bilinmektedir.


Daha ağır biçimde bu rahatsızlığı olan kimseler için ise, Uzman bir hekim tarafından tedavi altına alınmalı ve iyileşme süreci sonrası da düzenli olarak  doktor kontrolleri yapılması çok önemlidir.,Bu hastalığı hafif geçirenler için ise düzenli egzersiz yöntemlerinin uygulanmasıdır.

Lupus tedavisinde kortizon önemli yer alır. Lupus tedavisinde ki kortizon dozları hastalığın şiddetine orantılı olarak değişik dozlarda uygulanır. İç organ tutulumu adı verilen, börek tutulumu yahut sinir sistemi tutulumu ve beyin tutulumu gibi yaşamı tehdit altına alan hasarlara neden olabilecek durumlarda yüksek dozda kortizon kullanılmaktadır. 

Ancak bu gruptaki hastalar kortizonun yan etkilerini en çok görenlerdir. Fakat bu tip hastalarda kemik koruyucu tedaviler,  tuz kısıtlamaları ve şeker ve tansiyon hastalığı ilaçları kullanılıyorsa bunların düzgün biçimde kullanılması neticesinde kortizonun yan etkilerini en aza indirmede büyük başarı sağlamaktadır. 

Eklem tutulumu ve akciğer tutulumu durumunda ise düşük doz kortizon kullanılmaktadır. Bu tür uygulamalar  hafif seyreden hastalıklarda oldukça etkilidir.  Ancak ağır durumlarda genellikle organ tutulumu olanlarda ise farklı tedavi ve ilaç kullanımı uygulanmaktadır.  Fakat her ne şekilde olursa olsun tedavi yönteminde bu hastalık azaltılmazsa ve durdurulamazsa hasta da hayati tehlike meydana gelebilir. 

Bu hastalık genetik olarak başladığı varsayılmaktadır. Bundan dolayı Lupus hastalığının kesin bir tedavi olmadığını uzmanlar şu zaman itibariyle olmadığını söylemektedirler. Ancak hastalığın tedavisi yok diye kullanılması gereken ilaçların kullanılması neticesinde yaşam süresi olması gerekenin alt seviyesine iner, bu hastalığa bağlı olarak organ hasarlarını da beraberinde getirir. 

Sonuç olarak hastaların bu hastalıkların geçmeyeceğini düşünerek tedaviden geri kalması ve ömür boyu sürecek şeklinde ki düşüncelerden sıyrılıp tedavi yöntemini seçmeli ve her geçen gün tıp gelişmekte ve birçok hastalığa çareler bulunmaktadır. Bu yüzden erken tanı ile en doğru seçimi doktorunuz yapacaktır. 

Geçmiş olsun. 

Bir önceki konumuz olan "IOBit Uninstaller nedir?" hakkında kullanımı ve ne işe yaradığı hakkında bilgiler verdik.

Yazımızı kısa ve öz olarak anlattık.  lupus hastalığı  hakkında daha geniş ve detaylı bilgi edinmek için için "lupus hastalığı nedir" ile ilgili  bağlantıya giderek  geniş  bilgiye  ulaşabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.