-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads

ads
ads

Dikkat  Eksikliği Nedir?


Dikkat, dikkat! Bu yazı çok önemlidir. Çok dikkatle okunmalıdır! Lütfen alıcılarınızın ayarlarıyla oynamayınız. Konumuz 'dikkat eksikliği' Tekrar söylüyoruz, konumuz;  "Dikkat eksikliği"


Nedir bu dikkat eksikliği?


Tek bir tanımı olmamakla beraber, gençlerin ve çocukların büyük bölümünde  görülen ve özellikle eğitim hayatını olumsuz yönde etkileyen bir sıkıntıdır. Ortalama her  10 gencin bir ya da ikisinde var olan bu sıkıntı, hem kişiyi hem de çevresini etkilemektedir.


Dikkat  dağınıklığı da çeşit çeşit...



Dikkat eksikliğini basitçe; hafif, orta, ağır olarak sınıflandırabiliriz. Hafif düzeyde dikkat eksikliğine sahip olanlar özellikle uzun süreli sınavlarda hata yaparlar ve sıkıcı derslerde ilgilerini  kaybederler.  Bunların dışında ciddi bir sıkıntı yaşamazlar ve bu durum dikkat artırıcı  basit  yöntemlerle çözülebilir. 

Kafalar Toz Bulutlu


Orta düzel dikkat eksikliği yaşayanlar, sadece uzun süren sınavlarda değil, normal derslerde de sorun yaşarlar. Zor soruları çözebilecek seviyede olsalar dahi sınavlarda çok basit soruları dikkatsizlik sebebiyle yanlış çözerler ve buna kendileri de çok şaşırırlar!

Ağır düzeyde dikkat eksikliği olanlar ise en ufak bir şeyde dikkatlerini kaybederler. beş dakika bile dersin başına oturamazlar, sınıfta devamlı konuşurlar ve yerlerinde duramazlar. Ailelerin  ve öğretmenlerin 'yaramaz' diye  etiketledikleri çoğu gencin aslında ciddi oranda dikkat  problemi yaşadığını söyleyebiliriz. 


Dikkat eksikliğinin sebebi nedir?


Öncelikle şunu bilmek lazım ki bu problemin görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Bunun sebebi büyük oranda televizyon, bilgisayar, internet ve akıllı telefon kullanımlarında yaşanan bağımlılıklardan ileri gelir. Bu iletişim alışkanlıklarına  kendilerini kaptıran genç ve yetişkinlerin aklı hemen dağılabilmektedir.

Dikkat eksikliği görsel ya da işitsel olabilir. Görsel uyarıcılardan kolayca etkilenebilmek ya da en ufak bir seste dikkatin dağılması bu ayrımı yaptırabilemktedir.  Bunlar dışında 'dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozluklığu' olarak adlandırılan bir hastalık grubu da vardır. Bunun tanısı ise belirleyici testler ve bulgular ile psikiyatrlar tarafından yapılır.


Ne yapmalı?


* Çalıştığınız ortamı sadeleştirerek işe başlayın!
* Dikkat dağıtan nesneleri masanızdan uzaklaştırın.
* Çalıştığınız ortamda televizyon, bilgisayar gibi cihazlar bulunmasın.
* Ders çalışmaya başladığınızda telefonunuzu kapatın ve kendinizi önünüzdeki  işe odaklanmaya çalışın.
*  Çok çabuk sıkılıyorsanız kısa süreli aralar verin ve saatli bir programa uymaya çalışın.
*  Okuduğunuz şeyi anlayamadığınızda hemen bırakıp geçmeyin! Gerekirse tekrar tekrar aynı cümleyi okuyun.
* Sınavlarda soruların son kelimelerine dikkat edin. "...değildir?,... yanlıştır?" gibi kullanımları doğru okuduğunuzdan emin olun.
* Çok ses çıkaran afacan bir kardeşiniz varsa onu bir büyüğünüze emanet edin. 


Dikkat dağınıklığını önlemek için...


Kendimizi tanıyarak işe başlamalıyız! Derslerde çok mu sıkılıyorsunuz, defterinize ders çalışırken ya da dinlenirken anlamsız şekiller mi çiziyorsunuz, sık sık hayal dünyasına mı dalıyorsunuz, uzun süre oturamıyor ve yerinizde duramıyor musunuz? Eğer bu gibi problemler yaşıyorsanız, çözmeniz gereken bazı problemler var demektir. 


Yukarıdaki önlemler size yeterliyse şükela! Ama çok ciddi dikkat sorunları yaşıyorsanız mutlaka bir psikiyatrdan destek alın! ailenize, "Siz beni yaramaz sanıyorsunuz ama benim bir sorunum olabilir." diyerek işe koyulabilirsiniz.

Yazar: Guzin Zeynep Doğanyer

Kaynak  Nisan 2015, sayı: 19 genç okur aylık ilkgençlik dergisi, sayfa: 52-53 "Semerkand

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

3 yorum:

  1. Bu hayati bu hale getiren renkli ekranlardan kurtulmak lazim baska care yok

    YanıtlaSil
  2. daha sade bir yaşam sürmeliyiz bence birde teknolojik ortamlarda çok vakit geçirmemeliyiz.

    YanıtlaSil
  3. Çağımızın en büyük sorunlarından birisi bence. Artık insanlar kendi içlerinde savaş veriyorlar. Ah keşke eski devirlerde yaşayabilseydik :(

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.